Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Zetea (PSD), despre George Simion: Dacă facem apel la bunul simț, cred că îl putem opri

gabriel_zetea_george_simion_bun_simt.jpg

Camera Deputatilor si-a modificat regulementul pentru a-i sanctiona pe deputatii agresivi
Camera Deputatilor si-a modificat regulementul pentru a-i sanctiona pe deputatii agresivi
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Polițiștii și jandarmii nu au voie să intre în sala de plen a Camerei Deputaților, pentru că este interzis prin Constituție, declară la RFI deputatul PSD Gabriel Zetea. El comentează incidentele violente în care a fost implicat copreședintele formațiunii extremiste AUR George Simion și spune că oricât de multe sancțiuni vor fi puse în regulament, va fi extrem de dificil ca Simion să fie oprit. Social-democratul e de părere că noile sancțiuni vehiculate în regulament trebuie și aplicate.

Transmisiunile live pe Facebook din plen ar putea fi interzise, la fel și desfășurarea de bannere, țipetele și injuriile. Sancțiunile includ reducerea indemnizației cu 50%, pe o perioadă de șase luni și scurtarea la doar zece secunde, pentru trei luni, a timpului alocat luărilor de cuvânt.

Gabriel Zetea consideră inacceptabile derapajele lui George Simion: ”Așa ceva este inacceptabil, pentru că dacă vom închide ochii și nu se va întâmpla nimic, iar acest comportament nu va fi sancționat, atunci el va începe să fie acceptat, să fie un comportament acceptabil, întâi de către Parlament, iar apoi de către societate. Așadar, trebuie să existe clar sancțiuni drastice, care apoi să fie aplicate, conform legii”.

 

Reporter: Dar haideți să luăm un caz concret: George Simion face un live pe Facebook din sala de plen și îl șicanează pe vorbitorul de la tribună. Conform noilor prevederi ale regulamentului, ce îi veți putea face, îl luați de guler și-l dați afară?

Gabriel Zetea: Nu, i se va atrage atenția și i se va pune în vedere că are obligația să oprească o astfel de manifestare sau un astfel de comportament.

 

Reporter: Și dânsul va continua să filmeze. Și?

Gabriel Zetea: Cei care trebuie să pună în aplicare regulamentul sunt cei de la Camera Deputaților, care sunt tot colegii noștri. Nu pot să intre în Camera de plen a Camerei Deputaților, de exemplu, polițiști, jandarmi, reprezentanți ai SPP-ului, pentru că este interzis prin Constituție. În sala de plen a Parlamentului nu pot să stea decât parlamentarii și aparatul tehnic, care are nevoie să pornească aparatul de vot și să facă numărătoarea. Altcineva nu are voie efectiv să intre în Cameră, mai ales în momentul în care se dă un vot pe un proiect de lege sau pe orice altceva (...). Acuma, eu personal am vorbit cu George Simion, am discutat cu el, eu cred că prin dialog și făcând apel de foarte multe ori la bunul simț, cred că vom putea ajunge la o concluzie pozitivă, astfel încât astfel de manifestări să fie efectiv oprite.

 

Reporter: Vorbiți de bun simț în cazul unui personaj politic care era pe punctul de a lua la bătaie un ministru în Parlament.

Gabriel Zetea: Este speranța mea, pentru că oricât de multe sancțiuni vom pune în regulament, dacă un parlamentar își va dori să continue asta, va fi extrem de dificil să îl oprim. Speranța moare ultima. Până la urmă, suntem români, înțelegem că Parlamentul României este în acest moment instituția cu cea mai mică cotă de încredere în rândul românilor și din cauza unor astfel de comportamente.

 
Gabriel Zetea, despre modificarea regulamentului Camerei Deputaților, după derapajele lui George Simion