Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Ioniță, în cazul Simion: Cine pune chestorii mai musculoși înseamnă că va prevala?

Sorin Ionita caz Lacul Morii.jpg

Sorin Ioniță: Fiecare are o parte de vină în cazul Lacul Morii, nici unul nu a performat foarte bine
Sorin Ioniță: Fiecare are o parte de vină în cazul Lacul Morii, nici unul nu a performat foarte bine
Sursa imaginii: 
Facebook/EFOR

Modificarea regulamentului Camerei Deputaților nu va rezolva problema de fond. Iată ce spune la RFI președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, în contextul noilor prevederi de după episoadele violente din Parlament, care l-au avut ca protagonist pe liderul formațiunii extremiste AUR, George Simion.

Sorin Ioniță crede că întreaga discuție în cazul George Simion a pornit greșit: ”Noi n-am avut niciodată o discuție serioasă despre ce înseamnă sau până unde merge protestul civic sau protestul politic sau chiar nesupunerea civică, nu am avut o discuție serioasă și atunci confundăm mijloacele cu scopul și ni se pare că aceeași formă de protest e legitimă, indiferent de scopul ei. Ca să fiu mai clar, adică indiferent dacă lupți pentru drepturile omului și vii cu niște bannere sau faci un protest din ăsta care se practică și în Vest, nu știu, vii și-ți pui ceva în cap, ca să aperi copacii sau persoane abuzate ar fi totuna cu o mișcare de extremă-dreapta, care vrea să promoveze valori de tip excluzionar din societate și vrea să dividă societatea și să creeze anarhie. Eu nu cred că poți să tratezi cu același set de reguli (...). Sigur, astea sunt și speculate politic ce se întâmplă astăzi, pentru că fiecare încearcă să-l asocieze pe celălalt, pe adversar, cu genul ăsta de manifestări. Se găsesc tot felul de precedente. Ce face Simion acum e ce făcea USR-ul acum nu știu câți ani”.

El atrage atenția că ”lumea a uitat, cuvântul de ordine la criza din 2008, 2009, 2010, în 2012, în România era indignați-vă. O grămadă de oameni se suiseră pe baricade și ne spuneau că e bine să ne indignăm și să ieșim în stradă și să aruncăm cu basca și cu javră ordinară și atunci era bine, știți. Ce s-a făcut în Parlament este absolut politizat, pe termen scurt și nu o să rezolve nici un fel de problemă”.

În opinia sa, ”nu aici se găsesc soluțiile, nu în rezolvarea acelui moment teatral, atunci, pe loc, să vină cineva să-l ia pe sus, că n-are cine în afară de chestorii Camerei, care sunt tot parlamentari, dăm liber la un fel de mêlée, o bătaie, un rugby între parlamentari, cine pune chestorii mai musculoși înseamnă că va prevala. Aici vrem să ajungem? Nu merge așa. Sigur că se putea lua vânt din pânzele acestor oameni, dacă se vroia și asta se face în afara Parlamentului, în primul rând, pentru că ei au fost stimulați, încurajați, li s-a creat un val și ei sunt promovați”.

 
Sorin Ioniță, despre modificarea regulamentului Camerei Deputaților, după cazul George Simion