Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O veste surprinzătoare pentru Putin: europenii sprijină Ucraina și sunt gata să-și asume riscuri

ucraina_ue.jpg

Miting pentru susținerea integrării Ucrainei în UE la Kiev, 25 noiembrie 2013
Sursa imaginii: 
Reuters/Vasily Fedosenko via rfi.fr

Dacă Vladimir Putin a amenințat Ucraina pentru a-i forța pe europeni să se gândească la ordinea de securitate pe continent, se pare că a reușit. Dar, judecând după rezultatele celui mai nou sondaj al Consiliului European pentru Relații Externe (un think-thnk cu sediul în Bruxelles), președintele rus ar putea fi surprins:  majoritatea europenilor par să fie pregătiți să apere Ucraina.

Europenii ar vedea un atac la adresa Ucrainei ca pe un atac nu doar asupra unei țări vecine, ci și asupra ordinii de securitate în sine. Și este izbitor că atât de mulți respondenți cred că această ordine ar trebui protejată, spun autorii sondajului.

Sondajul a fost efectuat în șapte state membre ale UE: Polonia, România, Suedia, Germania, Italia, Franța și Finlanda.

Prima constatare este că, în cazul unui conflict între Ucraina și Rusia, cetățenii europeni consideră NATO și cele treizeci de țări membre individuale ca fiind principalii apărători ai suveranității ucrainene.

Acest lucru este mai pronunțat în statele membre situate geografic mai aproape de frontiera de est a UE, precum Polonia, Suedia, România, dar și în Italia.

În cinci din cele șapte state-subiect, printre care și România, numărul celor care cred că țara lor ar trebui să sară în apărarea Ucrainei îl depășește pe al celor care resping această idee.

Dintre toți, se detașează polonezii cu 65% răspunsuri pozitive față de 25% negative. În cazul României, scorul este de 40 la 38 în favoarea celor care doresc susținerea Ucrainei.

În Germania, situația este inversă: doar 37% pentru ajutorarea Ucrainei față de 40% contra. Cele mai multe răspunsuri negative se înregistrează însă în Finlanda: 54%, față de 21% pozitive.

Cifrele mai arată că, atunci când vine vorba de apărarea Ucrainei, europenii își pun încrederea atât în ​​NATO, cât și în UE, însă mai puțin în Statele Unite, despre care nu cred că se angajează la fel de mult în apărarea cetățenilor UE, în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei.

 

NATO nu mai înseamnă (doar) SUA

În toate țările, mai mulți oameni au încredere în Germania, mai degrabă decât în ​​Statele Unite, pentru a apăra interesul cetățenilor UE într-un astfel de scenariu. Cu două excepții: Polonia și România.

Dar chiar și în Polonia, respondenții își pun încrederea în NATO (75%), UE (67%) și de-abia apoi în Statele Unite (63%).

Cu alte cuvinte, europenii încep a înceta să mai creadă că Alianța Atlantică este sinonimă cu Statele Unite.

Sondajul mai dezvăluie un lucru interesant: acela că cetățenii europeni sunt în general pregătiți să suporte costuri „mari” și potențial  de lungă durată, care ar decurge din răspunsul la atacarea Ucrainei.

Acestea includ presiunea refugiaților asupra granițelor europene; costuri mai mari ale energiei, noi politici de constrângere economică, atacuri cibernetice.  

În ce privește amenințarea unei acțiuni militare ulterioare din partea statului rus, în general, există o ușoară majoritate de partea celor care n-ar dori să-și asume riscul, diferența fiind de 3 puncte procentuale. Totuși, cifrele diferă mult de la o țară studiată la alta.

Polonia, Suedia și România sunt țările în care respondenții sunt cel mai înclinați să creadă că merită să suporte riscul tuturor consecințelor în cazul unei invazii ruse. La polul opus, cetățenii francezi sunt cel mai puțin dispuși să suporte aceste presiuni, ceea ce sugerează că ei cred că riscurile depășesc recompensele, spun autorii sondajului.

În privința României, respondenții sunt cel mai mult dispuși să accepte presiunea refugiaților, diferența între cei care spun că merită riscul și cei care cred că riscul e prea mare fiind de 16%. Urmează asumarea riscului unei acțiuni militare rusești, cu o diferență de 11%, cu doar trei puncte în urma polonezilor, cei mai dispuși dintre europeni să-și ia un asemenea risc. Francezii și italienii sunt cel mai puțin dispuși să riște o acțiune militară rusă.

„Amintește-ți ce ți-a făcut Kremlinul data trecută” . Aceasta este, conform autorilor sondajului, expresia care rezumă cel mai bine temerile europenilor cu privire la un conflict între Occident și Rusia.

 

Întregul sondaj poate fi consultat AICI

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 10 februarie 2022