Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe ședința comună a Guvernelor României și R.Moldova. Nicu Popescu:”Este un moment istoric”

drapele.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Astăzi, la Chișinău, va fi organizată ședința comună a Guvernelor României și R.Moldova.”Este un moment istoric în anul aniversar când marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-române”, afirmă vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Autoritățile de la Chișinău și București urmează să semneze, vineri, mai multe acorduri și protocoale importante. Spre exemplu, în trei luni, tarifele de roaming dintre R.Moldova și România vor fi reduse. Totodată, autoritățile de la Chișinău și București vor semna un acord bilateral de asistență tehnică și financiară. Membrii Guvernului R.Moldova vor solicita utilizarea a 100 mln de euro din grantul românesc pentru dezvoltarea regională, locală. Tot vineri va fi semnat acordul privind construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni. 

Potrivit agendei, ședința comună a celor două guverne va avea la Palatul Republicii, începând cu ora 11.00. Aici, pe parcursul zilei, vor fi semnate mai multe acorduri și tratate bilaterale. După ora 12.00, urmează să aibă loc o conferință de presă, susținută de Natalia Gavriliță și omologul său român, Nicolae-Ionel Ciucă.

Vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, declară că cea de-a cincea ședință comună a Guvernelor Republicii Moldova și României ”este un moment istoric în anul aniversar când marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-române”. ”Anii 2019 și 2021-2022 au însemnat pentru relația noastră cu România nu doar o etapă de lucru foarte intens, dar și de împliniri și confirmări sufletești pentru ambele părți. Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, semnată la București în noiembrie 2021 cu ministrul Bogdan Aurescu, în prezența președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis este documentul amplu, menit să accelereze la modul concret procesul de integrare europeană a țării noastre, asigurând dezvoltarea economică și socială în beneficiul direct al tuturor cetățenilor”.

”Așa cum primele Poduri de Flori ne-au facilitat regăsirea și redescoperirea, cum bursele de studii ne-au reapropiat cultural și educațional, cum schimburile de cadre medicale din perioada pandemiei ne-au unit prin emoție și dedicare, tot astfel și ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, prețurile mai accesibile pentru serviciile de roaming internațional mobil, construirea, exploatarea și întreținerea podului rutier de frontieră peste râul Prut ne vor apropia și mai mult unii de alții”, afirmă Nicu Popescu.

În opinia vicepremierului moldovean, parteneriatul strategic pentru integrare europeană cu România trebuie să consolideze ”comunitatea de istorie, limbă și cultură pentru a accelera construcția unei infrastructuri comune concretizată prin poduri, interconectare energetică, interconectare în domeniul comunicațiilor precum și un dialog instituțional aprofundat, pentru că doar astfel și doar prin perspectiva relațiilor noastre bilaterale cu România putem ancora Republica Moldova ferm și ireversibil în spațiul european”.

În ajunul ședinței comune de vineri, Guvernul de la Chișinău a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state. Astfel, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, pentru apelurile primite în roaming din Republica Moldova nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

 ”Punerea în aplicare a acordului va contribui la creșterea volumului serviciilor consumate de către utilizatorii, care anterior nu le foloseau din  cauza prețului considerat excesiv. De asemenea, vor spori afacerile și turismul, precum și comunicarea între cetățenii Republicii Moldova și României”, susțin autoritățile moldovene.

Tot vineri, urmează să fie semnat acordul interguvernamental privind asistența de 100 de milioane de euro. Ulterior părțile vor conveni proiectele concrete care urmează să primească finanțare. În cadrul ședinței comune ale Guvernelor Republicii Moldova și României urmează a fi încheiate și acordurile ce prevăd reparația podului Giurgiulești-Galați, construcția unui pod nou la Ungheni. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ședința comună a Guvernelor României și R.Moldova, organizată la Chișinău