Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima femeie comandant al Poliției Metropolitane a Londrei a demisionat după acuzații de sexism și misoginism în cadrul forței pe care o conduce

dick_khan_patel.jpg

Cressida Dick/Sadiq Khan/Priti Patel
Cressida Dick a fost nevoită să demisioneze după o întâlnire cu primarul Londrei Sadiq Khan, iatr ministrul de interne Priti Patel va numi un înlocuitor
Sursa imaginii: 
Poliția Metropolitană a Londrei/Wikipedia

Comandantul Poliției Metropolitane a Londrei (Met), Cressida Dick, și-a anunțat demisia după mai puțin de patru ani în funcție, afirmând că primarul Capitalei, Sadiq Khan, și-a pierdut încrederea în ea. Met a fost zguduită de mai multe scandaluri între care misoginismul și sexismul au figurat la loc de frunte.

Cressida Dick și-a anunțat demisia după o întâlnire cu primarul Khan care i-a comunicat că a pierdut încrederea în comandantul celei mai mari forțe de poliție din Regatul Unit.

Picătura care a umplut paharul a fost un raport publicat la începutul lunii de Oficiul Independent pentru Comportamentul Poliției (IOPC), care dezvăluia un număr de cazuri în care ofițeri ai Met s-au dedat la comportamente sexiste, misogine, homofobe sau rasiste – pe care raportul le califica drept “dezgustătoare”.

Raportul urma unei perioade în care Met a fost adeseori criticată pentru:

  • Scandalul petrecerilor la 10, Downing Street în timpul carantinelor

După dezvăluirile din presă că la reședința prim ministrului Boris Johnson au avut loc  petreceri în timpul carantinelor Covid cu încălcarea legislației, Met a refuzat inițial să ancheteze, după care a făcut o întoarcere de 180 de grade, iar premierul este pasibil de o amendă penală care l-ar putea forța să demisioneze;

  • Wayne Couzens

Se așteaptă că două rapoarte de anchetă despre modul în care ofițerul activ a reușit să o răpească, să o violeze și să o ucidă în martie 2021 pe tânăra de 33 de ani Sarah Everard să producă revelații grave despre Met;

  • Charing Cross

Ofițerii de la secția centrală de polișie din Londra au glumit despre viol și au făcut schimb de mesaje jignitoare;

  • Rasismul instituțional și corupția

Forța a fost lovită de o serie de scandaluri în ultimii doi ani;

  • Omoruri

Un număr record de 30 de adolescenți au fost uciși în capitală în 2021, dintr-un total de 126 omoruri înregistrate în Capitală anul trecut.

Cressida Dick, în vârstă de 61 de ani, lesbiană, a refuzat în mod constant pe parcursul ultimului an să demisioneze, inclusiv după publicarea raportului IOPC.

Ea va rămâne în funcție până la numirea unui înlocuitor de către ministrul de interne Priti Patel, în consultare cu primarul Khan, care au jurisdicție comună asupra Met.

Patel care face parte din Partidul Conservator, l-a criticat pe Khan (Partidul Laburist) pentru că nu a informat-o în prealabil de convocarea Cressidei Dick, calificând drept “nepoliticoasă și neprofesionistă” atitudinea primarului Capitalei, potrivit unor surse din ministerul de interne citate de agenția Press Association.

Met are peste 46.000 de angajați, între care peste 35.000 de ofițeri de poliție și un buget anual de peste trei miliarde de lire sterline, într-un oraș cu o populație de circa 9,3 milioane. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ