Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Ciucă: Ședința guvernelor reconfirmă sprijnul deplin pentru consolidarea stabilității și securității R.Moldova

sedinta_comuna_ro_moldova.jpg

Ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova, Chișinău, 11 februarie 2022
Sursa imaginii: 
gov.ro

”Ședința comună a celor două guverne de astăzi reconfirmă sprijnul nostru deplin pentru consolidarea stabilității și securității R.Moldova. Contextul complicat de securitate îndeamnă totodată la măsuri coerente și ample de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acțiunilor hibride, al amenințărilor cibernetice, al vulnerabilităților care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie și gaze”. Declarația este făcută de premierul României, Nicolae Ciucă, prezent la Chișinău, unde are loc prima ședință comună a Guvernelor României și R.Moldova.

În ceea ce privește agenda europeană a R.Moldova, România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal al Chișinăului, dă asigurări Nicolae Ciucă.”Opinia României pe tematica R.Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles. Traversăm un moment regional complicat cu o deteriorare semnificativă pentru mediul de securitate. Sunt evoluții care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv prin persistența conflictelor prelungite, inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională și generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate”, a mai declarat prim-ministrul României.

În același timp, premierul a apreciat deschiderea enormă pe care a găsit-o la Chișinău față de România. ”Ne bucură să vedem la Chișinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă și ambițioasă agendă bilaterală”. 

”În mai puțin de trei luni, deja semnăm o parte din documentele care privesc obiectivele foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - R.Moldova:  Acordurile privind asistența financiară nerambursabilă de 100 mln de euro, construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră și reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming. În plus, avem semnate protocoale de colaborare în domeniul educației, inspecției muncii și învățământului militar, planuri de acțiune în domeniul justiției și al afacerilor interne, memorandumuri de înțelegere în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării, securității energetice precum și în domeniul transformării digitale”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Totodată, șeful Cabinetului de Miniștri de la București a precizat că, în 2020, într-un an de criză, România a acordat asistență oficială pentru dezvoltarea în beneficiul R.Moldova, în valoare record de 46,8 mln de euro, îndeosebi pentru domeniul educației, burse de studiu.

La rândul său, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a mulțumim României pentru ajutorul oferit R.Moldova, menționând că poate cea mai bună veste de astăzi este semnarea acordului dintre Republica Moldova și România privind realizarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

Să spunem că, la Chișinău, se desfășoară cea de-a cincea ședință comună a Guvernelor României și R.Moldova. Este pentru prima dată când ședința are loc în capitala R.Moldova. Reducerea tarifelor de roaming, acordarea unui grant de 100 mln de euro și construcția unui pod peste Prut, la Ungheni, doar câteva dintre acordurile semnate la Chișinău.