Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


13 documente, semnate la ședința Guvernelor României și R.Moldova. PSRM, acuzații de ”distrugere a statalității”

273828678_306911024804046_6000022373379601660_n.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Guvernele Republicii Moldova și României s-au întrunit, vineri, într-o ședință comună, la Chișinău, în cadrul căreia cele două state au reconfirmat intențiile reciproce de dezvoltare a parteneriatului strategic și de a spori cooperarea bilaterală prin intermediul mai multor proiecte concrete în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul ședinței comune a Executivelor au fost semnate 13 documente bilaterale, în conformitate cu Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România. 

Documentele bilaterale semnate prevăd acordarea asistenței financiare nerambursabile Republicii Moldova de 100 milioane de euro, construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră, reducerea și eliminarea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming, digitalizarea, învățământul militar, cercetarea, pregătirea funcționarilor publici, educația, cooperarea pe dimensiunea justiției și combaterii corupției, cooperarea in domeniul securității energetice.

”A fost o agendă bilaterală încărcată, ceea ce ne bucură, și sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom veni cu noi vești bune și realizări”, a declarat premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița.

În mod special, prim-ministrul moldovean a apreciat decizia României de a acorda un grant în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova. ”Ne dorim să creștem calitatea vieții, îndeosebi în mediul rural, iar aceste fonduri vor putea fi utilizate pentru infrastructură locală, fie că vorbim de drumuri, școli sau rețele de alimentare cu apă”. 

La rândul său, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a asigurat Guvernul de la Chișinău de implicarea totală pentru o cooperare consolidată în sectoarele cheie.”Ne bucură să vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere, înregistrată vreodată, în relația cu România. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă și ambițioasă agendă bilaterală. În 2020, într-un an de criză, România a acordat asistență oficială pentru dezvoltarea Republicii Moldova în valoare record de 46.8 milioane euro. În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, vă asigur că România va fi și mai departe susținătorul hotărât și vocal al dumneavoastră. Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât de la București, cât și la Bruxelles”.

Membrii Guvernelor au abordat în ședință mai multe subiecte precum agenda europeană a Republicii Moldova, realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprobarea unei noi Agende de Asociere a Republicii Moldova cu UE pentru următorii 7 ani, noul program de asistență macrofinanciară din partea UE pentru următorii 2 ani, în valoare totală de 150 milioane de euro, dar și modalitățile de conectare a Republicii Moldova la ”Inițiativa celor Trei Mări”. 

PSRM:Prin prisma planului de falimentare și distrugere a statalității Republicii Moldova este privită și așa-numita ședință comună a Guvernelor de la Chișinău și București”

Partidul Socialiștilor din R.Moldova a criticat ședința de vineri a Guvernelor României și R.Moldova.”Înțelegem foarte bine că strategia actualului regim de la Chișinău este de a falimenta țara noastră, ca, în final să anunțe că Republica Moldova trebuie să dispară ca stat și să se alipească României, stat membru al NATO. Întregul popor vede că până acum acțiunile guvernării se încadrează în acest plan de eșuare a Republicii Moldova ca stat – sărăcirea rapidă a cetățenilor, ruperea relațiilor cu partenerul nostru strategic și tradițional Federația Rusă, implicarea în alianțe anti-rusești”. 

”Anume prin prisma acestui plan de falimentare și distrugere a statalității Republicii Moldova este privită și așa-numita ședință comună a Guvernelor de la Chișinău și București. Noi optăm pentru relații de bună-vecinătate și dezvoltarea mai multor proiecte între țările noastre, dar cu respectarea strictă a suveranității și independenței Republicii Moldova. O simplă sinteză a agendei de lucru a acestei ședințe comune arată că subiectele date puteau fi ușor abordate în cadrul unor întâlniri bilaterale inter-ramurale, iar, în caz de necesitate, la întrevederea între premierii țărilor noastre”,  conchid socialiștii moldoveni. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre acordurile bilaterale R.Moldova-România, semnate la Chișinău și reacția PSRM