Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Der Spiegel: CIA are informații că Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie

rusia-ucraina-ap22033370176782.jpg

Trupele ruse și din Belarus în timpul unui antrenament comun de luptă
Sursa imaginii: 
Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării via Associated Press

Situaţia din Ucraina este din ce în ce mai tensionată. SUA i-au avertizat pe aliaţii din Europa că se tem de un atac rusesc programat pentru miercuri, 16 februarie, scrie publicația germană Der Spiegel.

Serviciile de informaţii americane au emis un avertisment urgent către aliaţii NATO cu privire la un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei, spun surse citate de Der Spiegel.

Potrivit informaţiilor, atât Serviciul Secret al SUA, CIA, cât şi armata SUA, au informat vineri guvernul federal şi alte state NATO că, pe baza unor noi informaţii, există temeri că atacul ar putea avea loc miercurea viitoare, pe 16 februarie.

Potrivit mai multor diplomaţi şi oficiali militari, Statele Unite au oferit multe detalii despre briefing-urile secrete, notează Der Spiegel. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum şi unităţile ruse individuale şi sarcinile pe care urmează să şi le asume. 16 februarie a fost stabilită ca fiind data posibilă pentru începerea invaziei.

Cu toate acestea, nu se poate spune sigur că atacul va avea loc, auzindu-se de mult timp că mijlocul lunii februarie ar fi momentul „oportun” pentru invazie. Mai mult decât atât, nu este exclus ca noua informaţie să fie răspândită de autorităţile din SUA, în mod deliberat, pentru a încurca planurile Rusiei.