Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stoltenberg : ”Rusia are cele mai multe forțe la graniță de la Războiul Rece” și poate ataca oricând dar ”orice agresiune din partea Rusiei va avea un preț foarte scump”

id189364_inquam_photos_adel_al-haddad.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că miniștrii de Apărare ai Alianței vor vorbi despre necesitatea întăririi echipamentului militar și de modul în care vor acționa în România, potrivit G4Media. Șeful NATO a transmis că semnele care vin dinspre Rusia referitor la o posibilă apelare la diplomație nu pot da decât premisele unui ”optimism precaut”. Stoltenberg a subliniat în mai multe rânduri că mișcarea trupelor rusești nu reprezintă o retragere clară din acest conflict și a cerut, din nou, ca Rusia să își retragă în mod oficial trupele, dar și tehnica militară și ”tot ce au nevoie pentru o invazie”.

 

Rusia are cele mai multe forțe la graniță de la Războiul Rece încoace și totul pare că este pregătit pentru atac, dar Rusia mai are timp să retragă aceste trupe și să găsim o soluție pașnică, a declarat secretarul general al NATO, avertizând Moscova că forțele NATO ”sunt la curent cu toate acțiunile și intimidările Rusiei” și ”știu ce vrea să facă”, se arată în transcrierea discursului realizată de G4Media. Jens Stoltenberg a spune însă că ”orice agresiune din partea Rusiei va avea un preț foarte scump” și că NATO nu va accepta ca aceste ”agresiuni și amenințări” să continue. Întrebat despre ultimele declarații ale ministrului rus al apărării, secretarul general al NATO a declarat că ”nu a văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina”. ”Vom continua să monitorizăm, vom continua să vedem ce face Rusia...Semnele care vin de la Rusia de a se implica în diplomație, ne dau o impresie de optimism precaut”, a continuat Stoltenberg. El a precizat că propunerile clare transmise Moscovei pe 26 ianuarie privind lansarea unui dialog nu au primit un răspuns oficial din partea Rusiei. ”Propunerile noastre din luna ianuarie, substanțiale, am subliniat mai multe subiecte pe baza cărora să ajungem la o înțelegere comună. Suntem pregătiți de foarte mult timp să avem un dialog civilizat cu Rusia să avem o soluție politică. Ce ați văzut pe teren, încă de primăvara trecută e că își schimbă poziția, vedem tot mai multe trupe și armament tot mai mult. Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo...Mișcarea acestor trupe nu reprezintă o retragere clară din acest conflict...Le cerem oficial să își retragă trupele pentru că prezența la graniță este fără precedent și nu doar oamenii, ci și tehnica militară, tot ce au nevoie pentru o invazie. Cu toate această tehnică militară, Rusia poate invada Ucraina fără un efort suplimentar, poate face acest pas în orice moment”, a comentat secretarul general NATO.

Pe de altă parte, Stoltenberg a avertizat că ”nu vom face compromisuri și nu vom abandona principiile noastre”. ”Fiecare națiune are dreptul să își aleagă drumul și nu vor exista membri de clasa 1 și a 2-a, suntem toți egali”, a continuat el, aluzie la cerințele Rusiei privind revenirea la vechea hartă strategică a Europei și renunțarea la politica ușilor deschise a NATO. Dimpotrivă, a adăugat secretarul Alianței, răspunsul NATO în fața intimidărilor va fi de întărire a securității. ”Miniștrii de Apărare ai NATO vorbesc despre necesitatea întăririi echipamentului militar și de modul în care vom acționa în România...Vom discuta și despre siguranța nucleară”, a anunțat Stoltenberg. ”Încurajez aliații noștri să continue aceste investiții pentru a continua să asigurăm securitatea...Ultimele cifre ne arată că în ultimii 7 ani am crescut tehnica militară până la 217 miliarde de dolari”, a mai lansat șeful NATO. În fine, secretarul general al NATO a promis că Alianța va continua să sprijine Ucraina, ca ”semn al colaborării și parteneriatului”. ”E bine să vedem cum ne putem consulta și fi alături de Ucraina” și continuăm să rămânem în legătură foarte strânsă Kievul, a promis Stoltenberg.