Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joe Biden: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor membre NATO

joe_biden_discurs_rusia.jpg

Președintele american Joe Biden
Sursa imaginii: 
AP Photo/Alex Brandon

Toți ochii sunt pe granița ruso-ucraineană în ziua în care iminența invaziei ruse în Ucraina este la cele mai inalte cote.Deși Kremlinul a anunțat că va retrage o parte dintre soldatii masati la granita, președintele american a declarat aseară într-o conferintă de presă că nu a putut verifica informatia. Joe Biden a fost tranșant: Dacă Rusia va ținti cetățeni americani în Ucraina, vom răspunde în forță.

Președintele democrat a alternat, într-un scurt discurs, între semne de deschidere și mesaje de fermitate. “Dacă Rusia atacă Ucraina, suntem pregătiți sa răspundem decisiv” a avertizat marți seara presedintele american, într-un context în care mai mulți oficiali occidentali sunt îngrijorați că invazia rusească este tot mai iminentă.

Într-un speech ținut aseară la Casa Albă, Joe Biden a spus că anunțul ministrului rus al Apărării despre retragerea unor unități militare aflate la granița Ucrainei ”nu a putut fi verificat”. Președintele american anunță că Rusia are peste 150.000 de militari poziționați în jurul Ucrainei ceea ce, crede el, ar face în continuare posibil „un atac al Rusiei în Ucraina”. Liderul american a cerut Rusiei să oprească planurile invaziei și să reia negocierile diplomatice.Biiden spune că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, și a îndemnat din nou Moscova să ia calea diplomației pentru soluționarea conflictului.

SUA, NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Nu avem planuri de a amplasa rachete în Ucraina”, a mai spus Biden, care a avertizat Rusia că „dacă va ținti cetățeni americani din Ucraina, SUA vor răspunde în forță”.

Biden a reafirmat și atașamentul SUA pentru aliații NATO de la granița estică și a dat asigurări că, în cazul unei invazii a Ucrainei, sancțiunile sunt „gata” și vor afecta foarte mult finanțele și afacerile rusești. Americanii sunt, de asemenea, „gata să răspundă” la atacuri care i-ar putea viza pe ei și pe aliații lor, de exemplu sub formă de atacuri cibernetice.Cu alte cuvinte, concluzia e clară: SUA sunt pregătite de o invazie, dar urmează calea diplomatică.