Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu: România e la adăpost, dacă Rusia atacă Ucraina. Ce urmărește de fapt Putin?

Rusi fug tara UE

Cristian Diaconescu, despre cum ar trebui să gestioneze UE valul de ruși care fug din țară: Nu cred că e posibil să se ia o decizie la un nivel european
Cristian Diaconescu, despre cum ar trebui să gestioneze UE valul de ruși care fug din țară: Nu cred că e posibil să se ia o decizie la un nivel european
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Ce urmărește în realitate Vladimir Putin, prin tensiunile de la granița cu Ucraina? ”Rusia vrea să fie considerată un jucător strategic global, nu doar regional. Kremlinul alimentează un sentiment de frustrare în rândul opiniei publice ruse și anume Federația Rusă este înconjurată în acest moment de NATO”, spune la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat două moțiuni pentru recunoașterea independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk. Urmează semnătura președintelui Vladimir Putin.

Întrebat dacă acest episod va fi pretextul pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, Cristian Diaconescu a răspuns: ”Cred că mai degrabă este un argument pe care Moscova îl consideră util și necesar la masa negocierilor, un factor de presiune, dar trebuie menționat totodată că președintele Putin a amânat confirmarea unei astfel de solicitări primite din partea unui grup de parlamentari din Duma de Stat, pentru că așa după cum rezultă foarte clar, un astfel de semnal primit din partea Moscovei reprezintă un vector de agresiune. Trebuie înțeles că nu numai confruntarea militară deschisă, cel puțin din perspectiva relațiilor internaționale și a Dreptului internațional, poate fi considerată un atac, o agresiune, în sensul clar al cuvântului, ci și astfel de reacții, atitudini politice, ca de altfel și blocarea unei jumătăți din Marea Neagră, accesul navelor și spațiul aerian din această regiune fiind închis, sunt semnale în egală măsură îngrijorătoare”.

 

Ce urmărește de fapt Rusia?

 

Fostul ministru de Externe explică ce urmărește de fapt Vladimir Putin: ”În primul rând, Federația Rusă dorește să fie considerată un jucător politic, strategic global și nu numai unul regional, alimentarea unui sentiment de frustrare în rândul opiniei publice ruse și anume Federația Rusă este înconjurată în acest moment de Alianța Nord-Atlantică și există chiar pericolul unui atac direct din partea NATO privind Rusia, aspect pe care l-au negat categoric, sistematic, atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul și totodată faptul că în opinia Federației Ruse, a Moscovei, a Kremlinului mai ales, în acest moment, acordurile de la Helsinki din 1975 privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a statelor din spațiul euro-atlantic ar trebui să fie înlocuite cu o nouă înțelegere privind sferele de influență, o Yalta II. Și pe aceste paliere, sigur, se discută și se încearcă găsirea unor soluții de compromis, în primul rând pentru a detensiona criza. O Ucraină federalizată, cu un statut, în opinia Moscovei, asemănător cu cel al Kazahstanului ar fi o variantă de preferat și din acest punct de vedere, sigur, se acționează pe mai multe planuri”.

 

Joe Biden: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor membre NATO

 

Rusia, pe cale să recunoască independența entităților separatiste din estul Ucrainei

 

Cristian Diaconescu spune că România este la adăpost, dacă Rusia va ataca Ucraina: ”România este la adăpost, este parte a unei alianțe care se dovedește pe zi ce trece tot mai solidară și coezivă, cu un răspuns comun în fața amenințărilor din proximitatea estică, deci din punctul de vedere al securității și suveranității naționale, nu văd absolut nici un fel de problemă. În ceea ce privește dezvoltările din regiune și evoluțiile care nu neapărat pot fi controlate de către România, sigur, pot apărea o serie de probleme”.