Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prințul Andrew, fiul Reginei Elisabeta, va trebui să plătească o suma “enormă” Virginiei Giuffre care l-a acuzat de molestare sexuală

andrew_virginia_giuffre.png

Prințul Andrew și Virginia Giuffre în 2001
Prințul Andrew și Virginia Giuffre s-au cunoscut în 2001
Sursa imaginii: 
Captură video

Al doilea fiu al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, Prințul Andrew, a acceptat să plătească daune unei femei care l-a acuzat de molestare sexuală în urmă cu 21 de ani când era minoră. Prințul a declarat de asemenea că regretă asocierea sa cu pedofilul Jeffrey Epstein, care a traficat multe minore.

La numai câteva săptămâni după ce Virginia Giuffre, acum în vârstă de 38 de ani, a introdus acțiune civilă împotriva lui Andrew, iar acesta a negat categoric orice acuzație, marți seara s-a anunțat că prințul acceptă să-i plătească o sumă nedezvăluită reclamantei.

Aceasta rezolvare a cazului în afara curții nu înseamnă însă că Andrew a scăpat basma curată. Procurorii i-ar putea cere Virginiei Giuffre să depună mărturie într-un proces penal împotriva prințului.

Tot marți, Andrew a spus într-o declarație că regretă asocierea sa trecută cu Epstein, cel care i-a prezentat-o pe Giuffre acum 21 de ani, o întoarcere cu 180 de grade față de declarația sa din 2019 de la BBC când a spus că nu regretă asocierea sa cu pedofilul condamnat care s-a sinucis în închisoare în acel an.

Deși nu se cunoaște suma pe care Andrew a acceptat să o plătească, presa britanică speculează că aceasta s-ar putea ridica la 12 milioane de lire, ceea ce ar implica un probabil ajutor financiar din partea Reginei din averea ei personală.

Prințului i-au fost retrasă orice participare la evenimente publice în numele familiei regale, el fiind practic o persoană privată la ora actuală. Au apărut apeluri către Regină să-i retragă și titlul de Duce de York pe care încă îl mai folosește.

În vârstă de 61 de ani, veteran al forțelor aeriene britanice în războiul Insulelor Falkland din 1982, Andrew a avut reputația unui playboy după divorțul său de Sarah Ferguson în 1996, iar asocierea sa cu Jeffrey Epstein a adus importante daune de imagine familiei regale britanice.

Acum Regina, care recent a aniversat 70 de ani pe tron, va trebui să ia o decizie în privința propriului său fiu și puțini se îndoiesc că între prestigiul și supraviețuirea monarhiei și sângele propriu, suverana nu va ezita să aleagă prima variantă.     

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ