Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum sufocă propaganda rusă spațiul media din Republica Moldova? Un canal surpriză, folosit intens de Moscova

ap110428117979.jpg

Președintele rus Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
AP/Mikhail Metzel

Republica Moldova este tot mai mult ținta propagandei rusești, care este greu de contracarat. Aceasta este concluzia unei anchete publicate de jurnalistul român stabilit la Chișinău, Mădălin Necșuțu. Reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova a explicat pentru RFI că propaganda Moscovei se face masiv în media tradiționale – televiziuni, ziare și site-uri web – și, mai nou, pe rețelele de socializare, cu precădere pe Telegram, o platformă de micro-blogging nemoderată. Principalele narațiuni ale propagandei rusești în Republica Moldova sunt legate de teorii ale conspirației legate de pandemie, atacuri la adresa Occidentului, considerat decăzut și imoral, și promovarea imaginii Rusiei ca singură apărătoare a valorilor creștine, reiese din ancheta publicată de Mădălin Necșuțu în G4media.

Mădălin Necșuțu: În Republica Moldova avem de-a face cu două tipuri de propagandă. Cea externă, și ne referim aici la propaganda rusă. Și cea internă, referindu-ne aici la media controlată de anumite partide politice. Și aceasta este numeroasă. Dar dacă ar fi să vorbim numai despre propaganda externă, de cea făcută de Rusia în Republica Moldova, aceasta se face pe toate canalele, de la ziare tipărite, cum sunt Komsomolskaya Pravda, Argumenty i Fakty și site-urile lor, la zona de online. Acolo sunt mai multe site-uri afiliate direct Rusiei. Cel mai important este Sputnik Moldova. Sunt și televiziunile care sunt controlate de partidele pro ruse și mă refer la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Sunt posturi precum NTV sau RTR Moldova. Dar și Primul în Moldova care a fost controlat de socialiști, dar acum în acte sunt doi cetățeni ruși. Primul în Moldova practic retransmite principalul canal de televiziune din Federația Rusă. Mă refer la Perviy Kanal, care se traduce primul canal. Așa are și denumirea în Moldova, Primul în Moldova. Bineînțeles că există o tendință foarte interesantă în ultimii ani, pe care noi am urmărit-o în investigația noastră, anume rețelele de socializare, propaganda în rețelele de socializare. Sau mai bine spus, pornită în rețelele de socializare. Mă refer la aplicația Telegram, care nu e foarte populară în România. Dar începe să fie. Dar în Republica Moldova capătă din ce în ce mai mult teren față de rețelele de socializare clasice. Mă refer la Facebook, Twitter și YouTube. Există un fenomen de migrație a userilor din aceste rețele occidentale spre această platformă Telegram. Din ce cauză? Pentru că ea este în prezent nemoderată. Nu există niciun tip de cenzură pe această platformă de microblogging numită Telegram. Este inventată de un cetățean rus,. Pavel Durov este numele lui. Dânsul nu mai trăiește acum în Rusia. Este plecat de acolo. Dar interesant este cum funcționează. Aș vrea să explic un pic circuitul, cum este produs un fake news și cum ajunge el din acest minunat Telegram pe mainstream. Se face un fake news pe un canal anonim din Telegram. După care acesta este preluat, sincronizat de alte canale de Telegram. Ajunge pe canale de Telegram ale unor politicieni de la Partidul Socialist din Moldova. Mă refer în special la canalul deputatului PSRM Bogdan Țîrdea, care este și un fel de ideolog al partidului. După care, Bogdan Țîrdea, de pe canalul lui de Telegram este citat de anumite site-uri afiliate Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. După care ajunge la televizor în mainstream pe televiziunile pe care vi le-am citat mai devreme.

Reporter: Ce mesaje transmit preponderent aceste medii care sunt gazdă pentru propaganda rusă?

MN: În primul rând, folosesc narațiunile clasice ale Kremlinului, pe care le cunoaștem și din România. Anume că occidentul a devenit un spațiu imoral, decăzut. Rusia este singura mare putere care ar putea să salveze creștinătatea și valorile conservatoare ale acesteia. Că Statele Unite / NATO sunt agresorii Rusiei. Ei vor război, în niciun caz Rusia. De exemplu, Ucraina este o țară condusă de un regim fascist. Mai sunt și temele clasice împotriva comunității LGBT.

Rep: Față de România și apartenența istorică a Republicii Moldova la România, care este mesajul rus?

MN:  Este foarte interesant cum funcționează propaganda rusă în România prin intermediul Republicii Moldova. Aici mă refer la Sputnik Moldova. Acestea este principalul vehicul de fake news în România din Republica Moldova. Acolo se face o targetare specială. Se preiau anumite teme locale din România, care apoi sunt modelate pe aceste teme mari de propagandă ale Rusiei despre care v-am vorbit. De obicei sunt citate personaje marginale din România, care au o poziție anti UE, anti-NATO, sunt eurosceptici. Unii dintre ei chiar fac anumite elogii Rusiei.

Rep: Pentru a da impresia că asta este opinia care este larg răspândită în România?

MN: Da. Folosesc acești tipi marginali, personaje marginale. Dacă ar fi să îi numim sunt de genul Adrian Severin sau Cosmin Gușă. Sunt personaje asupra cărora planează anumite suspiciuni și o imagine nu foarte bună în România. Nu mai vorbim despre doamna Șoșoacă. Ei sunt preluați de radio Sputnik pe site-ul lor. Sunt făcute știri în urma celor spuse de aceștia. După care sunt acele postări pe rețelele de socializare din România, care sunt și foarte bine plătite. 

Ascultă:

 
Mădălin Necșuțu, reporter la Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova, despre propaganda rusă