Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles nu pedepsește Polonia și Ungaria în ciuda deciziei justiției UE

p049982-96146.jpg

justitie UE
In paralel, adoptarea PNRR-ul Poloniei și al Ungariei este blocată la Bruxelles
Sursa imaginii: 
Europea Union

Curtea Europeană de Justiție a reafirmat în 16 februarie dreptul Comisiei Europene de a pedepsi financiar țările care nu respectă statul de drept. La Bruxelles, spre dezamăgirea Parlamentului European,  Comisia nu are însă de gând să aplice acest mecanism împotriva Ungariei și a Poloniei.

Comisia Europeana spune că va analiza pașii următori care-i rămân de făcut după ce Curtea Europeană de Justiție a respins acțiunea introdusă în 2021 de Ungaria și de Polonia. 

Cele două vizau anularea „mecanismului de condiționalitate” care leagă accesul la banii UE (din bugetul UE) de respectarea statului de drept. Mecanismul a fost introdus în cursul negocierilor bugetare din iulie 2020 și el se referă la fraudele legate de fondurile UE . 

Curtea se exprimă fără ambiguitate ceea ce nu e tocmai curent – spunând că respectarea statului de drept este însuși soclul construcției UE și nu doar o obligație „de care statele se pot debarasa odată ce au aderat la UE”. 

Dar pașii următori de care Comisia vorbește acum, spre iritarea vădită a Parlamentului European, sunt deja cunoscuți, prin urmare Bruxelles trage de timp.

Comisia va încerca la un moment dat să dezbată subiectul, ceea ce va înfuria cel puțin doi comisari europeni - pe cel ungur și pe cel polonez. Iată de ce, între altele, Comisia Europeană tergiversează problema. 

Se adaugă aici și diversele amenințări venite de la Budapesta și Varșovia care spun că pot bloca unele procese instituționale ale UE în cazul în care sunt pedepsite. 

Nicio șansă de a pedepsi Ungaria și Polonia? 

Unii analiști sunt de părere că odată ce va depăși tensiunile interne, Comisia va aplica totuși o corecției Ungariei, mai întâi – unde folosirea frauduloasă a banilor UE este mai ușor de dovedit. 

Dar există o altă cale prin care Bruxelles știe că le poate pedepsi pe cele două, anume blocarea miliardelor de euro pe care statele le au alocate prin PNRR. 

Aceasta este o altă linie de finanțare diferită de bugetul UE și deci ei nu i se aplică faimosul mecanism de condiționalitate care poate deveni un instrument mort. 

Adoptarea PNRR-ul polonez și ungur este de altfel blocată la  Bruxelles de anul trecut și pentru moment Comisia nu dă vreun semn că ceva se va schimba.