Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sporuri și contracte de consultanță de milioane de euro pentru PNRR

id180157_inquam_photos_octav_ganea_1.jpg

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

România ar urma să aibă la dispoziție aproximativ 30 de miliarde de euro prin Planul Național de Reziliență și Redresare, pe lângă banii din alte programe cu finanțare europeană. E vorba de sute de proiecte de gestionat, de dus de la zero, la termenul final, de la faza de proiectare și studiile de fezabilitate, la faza de implementare. Întrebarea este dacă statul român are specialiștii pe care să îi pună să lucreze pe aceste proiecte și dacă e just ca o parte din bani să meargă în contracte de consultanță.

Senatul a votat un proiect prin care se va acorda un spor de 50 la sută angajaților care vor gestiona fondurile europene rambursabile. Inițiatorii au motivat propunerea prin nevoia de a stimula persoanele care vor gestiona banii europeni. Paradoxal, între condiționalitățile impuse de Bruxelles se numără și reforma sistemului de salarizare iar la ministerul muncii exista un proiect privind limitarea sporurilor la 20 la sută din salariu. La RFI, consultantul Valentin Ionescu, fost ministru al privatizărilor, spune că, în acest caz particular, sporurile sunt necesare. De ce? ”În sectorul public, și în ministere și în agenții, este o lipsă de expertiză în managementul de proiect și managementul de program, și atunci nu este exagerată o stimulare a personalului care este angajat să lucreze pe proiect...Avem de gestionat și programe operaționale până în 2027 și PNRR care este foarte greu... Există riscul să nu putem să angajăm o expertiză adecvată. În ministere nu există decât foarte puțini experți și bănuiesc că va fi necesar să se facă angajări și sunt proiecte, mai cu seamă în transformare digitală, unde ai nevoie de expertiză înaltă în IT. Nu vin oameni din IT în momentul de față la stat pentru că în privat sunt salarii mai mari”, explică la RFI Valentin Ionescu. Directorul executiv al Expert Forum spune și el la RFI că lipsa de personal calificat există dar crede că sporurile sunt ”o cârpeală”, chiar dacă una necesară. Varianta ideală ar fi reforma sistemului de salarizare prin care să se elimine sporurile și să se ofere salarii care să poată face față concurenței din privat. Pe de altă parte, ”salariile nu sunt singurul motiv pentru care joburile nu sunt atractive la stat...Vorbim de multe alte chestii care nu sunt rezolvate : de la clientelism, cumetrie, până la sinecurism, exploatarea unor specialități și joburi pentru sifonări...Sunt un milion de motive pentru care nu își vin specialiști onești...Salariul e unul din motive dar poți să pui un salariu mare și, dacă nu rezolvi cumetria, vei face doar niște sinecuri atractive fără să ai performanță...”, a explical la RFI Sorin Ioniță.

Pe lângă problema salariilor cu care vor fi plătiți cei care lucrează cu banii europeni, zilele acestea s-a ridicat și problema consultanței. Ministrul social democrat al sănătății a sesizat Corpul de Control al premierului cu privire la ”lucrurile ciudate” găsite în Planul Național de Reziliență și Redresare...Alexandru Rafila a invocat proiecte de consultanță de 25 de milioane de euro pentru Agenția de Investiții în Sănătate, instituție pentru care s-ar aloca doar 5 milioane de euro... Fostul ministru USR al sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat că – în fapt – cele 25 de milioane sunt destinate asistenţei tehnice pentru construcția a 8 spitale și monitorizarea unor proiecte de construcţii la 6 spitale. "Investiţiile sunt de fapt 1,7 miliarde euro...Ministrul Rafila şi «experţii» din PSD ne arată din nou că nu ştiu cu ce se mănâncă construcţia de spitale”, a explicat Mihăilă. La RFI, directorul executiv al Expert Forum, Sorin Ioniță, spune că, dată fiind lipsa de experți la nivel de ministere, consultanța este necesară și costisitoare. Situația e cu atât mai gravă la ministerul sănătății, care nu a dus până la capăt până în prezent niciun mare proiect de investiții, amintește Sorin Ioniță. ”E adevărat că în România s-au tocat sume enorme pe consultanță aiurea în tramvai...E vorba că atunci când ai lucrări publice consultanța e inevitabilă : de exemplu la drumuri partea de consultanță e chiar partea din ciclu de proiect și ați văzut drumuri fără studiu de fezabilitate bun cum se împotmolesc...Deci dacă te zgârcești la bani...E adevărat că și dacă dacă pui bani de consultanță și îi furi asta e altceva dar asta nu înseamnă că nu e necesară consultanța”, a explicat la RFI Sorin Ioniță.