Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAEIE: Declarațiile viceministrului rus de externe, făcute la Tiraspol, regretabile și trezesc o profundă dezamăgire

poza_maeie.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău anunță că a luat notă de declarațiile făcute, miercuri, la Tiraspol, de viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Andrey Rudenko, legate de intențiile Moscovei de a majora numărul angajaților pretinsului consulat rus din regiunea transnistreană. ”Tonalitatea și accentele mesajelor publice ale diplomatului rus trezesc o profundă dezamăgire. Abordările viceministrului rus contrastează cu poziția oficială a Federației Ruse privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre”, susțin Externele de la Chișinău. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene consideră regretabile declarațiile oficialului rus privind intențiile de a consolida capacitățile așa-numitului punct consular mobil de la Tiraspol care activează fără acordul autorităților moldovenești.

Chișinăul reamintește părții ruse ”despre necesitatea conformării stricte cu rigorile Convențiilor de la Viena cu privire la relațiile diplomatice și relațiile consulare”.

Potrivit presei din stânga Nistrului, citată de Ziarul de Gardă, pe 16 februarie, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, și ambasadorul cu misiuni speciale din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Vitali Treapițîn, au efectuat o vizită în regiunea transnistreană. Cei doi au vut o întrevedere cu așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Andrey Rudenko a menționat că pretinsul consulat al Federației Ruse la Tiraspol va avea mai mulți angajați. ”Vom face în timpul apropiat tot ce e posibil ca rândul format să dispară. Noii angajați ai consulatului vor face față volumului de lucru, acumulat în perioada pandemiei de COVID-19”, le-a spun oficialul rus jurnaliștilor din stânga Nistrului. 

De partea sa, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a subliniat că 14.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană așteaptă să beneficieze de serviciile așa-numitului punct consular mobil al Federației Ruse.”În cadrul întrevederii noastre, o atenție aparte a fost acordată activității consulatului. Schimbarea și primirea actelor, o mare problemă pentru cetățenii ruși din Transnistria. Trebuie rezolvată. Evident, sunt cauze obiective provocate în primul rând de pandemie”, a afirmat Krasnoselski.

Ex-vicepremier pentru reintegrare: ”Este o insultă la adresa Republicii Moldova și a diplomației”


Sursa imaginii: 
Facebook/Victor Osipov

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Victor Osipov, a criticat vizita oficialului rus în stânga Nistrului.”Vizită de consultări, sau de insultări diplomatice. Viceministrul rus de externe Rudenco în "ultima fază" a președinției lui Dodon controla direct aspectele de interes pentru Federația Rusă în politica externă a R.Moldova. La Chișinau, de această dată, sper că nu și-a mai permis să ceară explicații și măsuri vizând șefii misiunilor noastre diplomatice, activitățile acestora în forurile internaționale, cum se obișnuise. Dar, la Tiraspol a pozat demonstrativ pe fundalul steagului regimului separatist. A tratat nerecunoscuta republică moldovenească nistreană ca pe un subiect egal, și în discurs, și protocolar. Este o insultă la adresa Republicii Moldova și a diplomației, în general, după ce la Chișinău a fost primit cu tot respectul”, afirmă Victor Osipov. 

Înainte de a merge la Tiraspol, oficialul rus a avut mai multe întrevederi la Chișinău. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit runda ordinară a consultărilor politice interministeriale moldo-ruse.”În cadrul consultărilor a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relaţiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic, cooperării comercial-economice precum și a interacțiunii în sfera cultural-umanitară”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a fost, de asemenea, primit de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu. Diplomații au făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de soluționare a conflictului transnistrean, ”fiind vocalizat interesul comun privind reluarea negocierilor în formatul „5+2”. 

De asemenea, a fost reiterată și poziția autorităților de la Chișinău privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse și evacuarea / distrugerea munițiilor stocate la depozitul militar de la Cobasna. O temă aparte a discuțiilor a vizat evoluțiile din ultima perioadă legată de securitatea regională. Șeful diplomației Republicii Moldova a subliniat importanța identificării unor soluții politice bazate pe dialog și evitarea oricăror scenarii și acțiuni militare, fiind evidențiată importanța respectării stricte a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, în baza suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția Chișinăului la declarațiile viceministrului rus de externe, făcute la Tiraspol