Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salut nazist în Parlamentul European? Sulfuroasa reputație a prezumtivului autor

Comisia Europeana

Sursa imaginii: 
Facebook/European Commission

Un eveniment controversat a avut loc miercuri, în sala de plen a Parlamentului European de la Strasbourg, în timpul dezbaterii privind statul de drept. Discuțiile au avut loc în urma hotărârii Curții Europene de Justiție care permite Comisiei să taie fondurile statelor membre care derapează de la normele democrației și statului de drept. Un eurodeputat bulgar ar fi afișat salutul nazist, iar gestul poate avea consecințe.

Eurodeputatul bulgar Angel Djambazki,  membru al grupului conservatorilor, ECR, a criticat decizia Curții, despre care a spus că ”nu are nimic de-a face cu statul de drept, ci mai degrabă cu ura față de națiuni”. El a acuzat UE că încearcă să intimideze Polonia și Ungaria. „Trăiască Orban, trăiască FIDESZ, Kaczyński, Bulgaria și toate statele naționale”, a strigat el în sala de plen, în timp ce imaginile îl arătau afișând salutul nazist, cu brațul ridicat.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat că va lansa o procedură de sancțiuni împotriva europarlamentarului. „Un salut fascist în Parlamentul European este inacceptabil pentru mine – aici și peste tot”, a spus ea, pe contul de socializare.

Deputații din toate grupurile politice au reacționat cu indignare la acest gest. Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, a declarat că folosirea  „salutului lui Hitler” este tocmai  „opusul a ceea ce reprezintă Parlamentul European”.

Prezent în sală, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a descris gestul drept „scandalos și nedemn”.

Europarlamentarul italian Sandro Gozi, de la grupul Renew Europe, pe care Djambazki l-a vizat în reacția sa, a declarat la rândul său: „Masca alunecă. De fiecare dată când discutăm despre democrație și statul de drept, naționaliștii și extrema dreaptă ne amintesc de motto-ul lor: intoleranță și provocare... Sunt ținta lor preferată și sunt mândru de asta”, a spus eurodeputatul italian.

 

Negare și minimalizare – ca de fiecare dată

Djambazki neagă acuzațiile și își acuză colegii de „calomnie liberală”. Într-un email adresat colegilor săi și văzut de jurnaliștii de la Politico, el a susținut că la mijloc a fost o „mică neînțelegere”, iar gestul său a fost pur și simplu un semn de rămas bun.

Eram în hemiciclu și îmi terminam discursul în care, desigur, am spus ceva cu care mulți dintre voi nu sunteți de acord, provocându-vă. În timp ce părăseam hemiciclul, am vrut să-mi cer scuze, făcând semn de umilință”, a mai explicat eurodeputatul bulgar.

Dacă va fi găsit vinovat, Djambazki ar putea fi sancționat în temeiul articolului 10 din regulamentul de procedură al Parlamentului European, care se referă la conduita deputaților și prevede că membrii ar trebui să se „bazeze pe valorile și principiile stabilite în tratate și în special în Carta drepturilor fundamentale.  Membrii trebuie să respecte demnitatea Parlamentului și să nu prejudicieze reputația acestuia.”

Altfel, reputația lui Djambazki este una cât se poate de sulfuroasă. Potrivit publicațiilor bulgare, preluate de Courrier International, în țara sa el este cunoscut în special pentru că a încercat să ducă un pistol în bagaj în drum spre Bruxelles, pentru că a condus în stare de ebrietate și pentru că a aruncat petarde în adversari de la ferestrele sediului din Sofia al partidului său, Mișcarea Națională Bulgară, VMRO. El a lansat adesea insulte rasiste și xenofobe, în special față de romi, pe care i-a amenințat cu „eutanasia”.

În 2019, Djambazki și-a cerut scuze, cu jumătate de gură, după ce s-a referit la doi dintre colegii săi din Parlament drept „francez de origine algeriană” și „german de origine turcă”.

Solicitat să-și explice comportamentele, el a minimalizat sau a negat de fiecare dată aceste incidente.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 18 februarie 2022