Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe ce cheltuie România primii bani din PNRR? Vîlceanu la RFI: Suntem în grafic pentru atingerea jaloanelor

pe_ce_cheltuie_romania_bani_pnrr_vilceanu.jpg

Dan Vîlceanu spune că România e în grafic în privința PNRR
Dan Vîlceanu spune că România e în grafic în privința PNRR
Sursa imaginii: 
Facebook/Dan Vîlceanu

România a primit până acum de la Bruxelles 3,8 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). O spune la RFI ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, care explică și pe ce proiecte vor fi cheltuiți acești bani.

Dan Vîlceanu spune ce fonduri a primit România până acum, din cele aproape 30 de miliarde de euro prevăzute în PNRR: ”Am avut o primă tranșă din partea de granturi, care a intrat în decembrie anul trecut și o primă tranșă din partea de împrumuturi, împreună aproximativ 3,8 miliarde de euro, care sunt în momentul de față în contul de la Banca Națională și care pot fi trași pe măsură ce atingem jaloanele la termenul prevăzut pentru acele jaloane și pe măsură ce realizăm investițiile care sunt înscrise în PNRR”.

Ministrul explică pe ce proiecte ar urma să fie cheltuiți primii bani din PNRR: ”Putem să decontăm deja pentru reforma privind casele de marcat, conectarea caselor de marcat de la ANAF și de asemenea, putem deconta din partea de împrumut pentru autostrada A3, dar acolo trebuie să vedem ce facturi au fost aduse până acum și se poate face decontarea”.

Dan Vîlceanu declară că autoritățile sunt în grafic, pentru atingerea jaloanelor din PNRR: ”Suntem în grafic. În decembrie am avut 21 de jaloane, pe care a trebuit să le atingem, le-am atins pe toate, cel puțin din punct de vedere al României, există trei jaloane care se referă la instrumentele financiare pentru IMM-uri, dar acolo există o problemă și o discuție între CE și BEI, nu are România un rol în acea discuție și atunci nu am putut semna acele acorduri de contribuție pentru instrumentele financiare, pentru că nu există discuția finalizată la Comisie, practic. Pentru martie avem 24 de jaloane, sunt deja închise câteva, se lucrează serios la ce avem de făcut pentru închiderea acestor jaloane, astfel încât să rămânem pe un trend cu care am obișnuit Comisia până acum, că suntem oameni serioși, că suntem concentrați pe implementare și mai puțin suntem concentrați pe discuțiile politice care mai apar în spațiul public legat de PNRR, cu renegocieri, optimizări și așa mai departe”.