Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri AUR-PMP: Ce îi unește pe Cristian Diaconescu și George Simion?

d_si_s.png

Cristian Diaconescu și George Simion
Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Diaconescu și George Simion

Partidul Mișcarea Populară, măcinat în ultima perioadă de disensiuni între liderii săi, s-ar putea alia sau chiar ar putea fuziona cu AUR. Scenariul este luat în calcul de liderii celor două formațiuni, Cristian Diaconescu și George Simion, care s-au întâlnit joi în cadrul unei reuniuni online. Conform unor surse apropiate discuțiilor, Simion i-ar fi promis lui Diaconescu faptul că PMP va avea un grup în Parlament. Concret, ar fi vorba de 14 parlamentari de la AUR care ar urma să fie transferați la PMP. Pe de altă parte, liderul AUR, George Simion, s-a întâlnit în aceste zile și cu alte personaje politice, printre care fostul patron al OTV, Dan Diaconescu, și fostul ministru de Finanțe în guvernele PSD, Eugen Teodorovici. Despre culisele acestor negocieri a vorbit la microfonul RFI politologul Andrei Țăranu.

„Urmează să aibă loc un congres al AUR prin care această conducere bipartită va fi lăsată pe seama unuia sau altuia din cei doi lideri, respectiv George Simion și Claudiu Târziu”, amintește politologul.

El mai explică faptul că „George Simion încearcă să își găsească acum niște atuuri simbolice și politice care să îi permită să câștige conducerea AUR la congres. Își face pe orizontală câteva alianțe. În termeni capitaliști, s-ar numi „merge venture”. Adică o formulă prin care o companie mare preia câteva companii mici, dar care pot fi vectori secundari de imagine foarte importanți”.

Andrei Țăranu analizează totodată particularitățile întâlnirilor lui George Simion din ultima perioadă cu diverși actori politici. „Domnul Cristian Diaconescu se bucură de o anumită notorietate în politica românească, este văzut și respectat ca un diplomat important, fost ministru al Justiției, fost ministru Externe”. Întrebat de ce își asociază imaginea un politician repectat, cum este Cristian Diaconescu, cu liderul unui partid extremist, xenofob și anti-european, politologul aduce ca argument lupta politică din PMP dintre Diaconescu și Eugen Tomac, în care sunt folosite toate armele avute la dispoziție, precum și trecutul politic tumultuos al actualului liderul al PMP, care a făcut multe compromisuri în cariera sa, acesta fiind doar încă unul dintre ele.

În ceea ce privește întâlnirea lui Simion cu Dan Diaconescu, acesta din urmă „a avut din totdeauna un anumit public care a fost fidel atât la OTV cât și la DDTV și la alte televiziuni ale sale. Publicul său ar putea fi atras de George Simion”.

În cazul întâlnirii lui George Simion cu Eugen Teodorovici, „probabil că AUR, care nu a avut niciodată o dimensiune economică, va încerca să găsească și o dimensiune ideologică în sectorul economic, abordându-l astfel pe domnul Teodorovici”, afirmă politologul.

Ascultă: