Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Palatul Elysée: Joe Biden și Vladimir Putin sunt de acord să participe la un summit SUA-RUSIA

ap22049520516299.jpg

Președintele Macron vorbind la summitul EU Africa despre criza ruso-ucraineană
Sursa imaginii: 
AP PHOTO/John Thys

Summitul propus de președintele francez, Emmanule Macron, se va putea desfăşura doar cu condiţia ca Rusia să nu invadeze Ucraina anunță Palatul Elysee. Conţinutul acestor discutii va fi stabilit de secretarul de Stat Antony Blinken împreună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cursul unei întâlniri care va fi organizată joi.

Președintele francez și-a petrecut duminica la telefon într-un adevărat tur de forță. Emmanuel Macron, a vorbit din nou aproape două ore, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Cei doi au convenit să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, anunţase inițial Palatul Elysee.

Emmanuel Macron a discutat apoi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul britanic Boris Johnson și în final cu președintele american Joe Biden. Potrivit unui comunicat remis de Casa Albă: „Președintele Joe Biden a discutat astăzi (duminică - n.r.) cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Au vorbit despre eforturile diplomatice în curs de desfășurare și despre eforturile de descurajare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, arată comunicatul Casei Albe.

La rândul său, Palatul Elysee a transmis, la fel de scurt, că Emmanuel Macron și Joe Biden au stabilit, duminică seară, să continue eforturile diplomatice „utile” în următoarele zile pentru evitarea unei invervenţii militare ruse în Ucraina.

Șeful diplomaţiei americane a reafirmat că încă este posibilă calea diplomatică, „atât timp cât tancurile nu sunt puse cu adevărat în mişcare, iar avioanele nu sunt ridicate în aer”.

După ce a discutat în ultimele zile cu numeroşi lideri europeni, „preşedintele Biden a indicat foarte clar că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele Putin în orice moment şi indiferent de format”, a afirmat Antony Blinken la CBS.

Amenințarea de la graniță

Între timp comandanţii militari ruşi au primit deja ordinele de atac în vederea invadării Ucrainei, conform unor surse din serviciile de informaţii americane citate de CBS. În acest moment, comandanţii ruşi aflaţi pe teren planifică modul în care să-şi manevreze forţele în sectoarele de front care le-au fost atribuite. În acelaşi timp, CNN citează oficiali din serviciile secrete ale SUA conform cărora Rusia are în prezent aproape 75% din totalul forţelor sale militare convenţionale pregătite să atace Ucraina.