Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Situația este extrem de tensionată, nu vedem nicio dezescaladare” (Laurence Auer)

tancuri_rusia.png

Captură de ecran dintr-un material video publicat în 15 februarie 2022 de Ministerul apărării din Rusia, care susține că mai multe unități militare dislocate la granița cu Ucraina se retrag în bazele lor
Sursa imaginii: 
© Russian Defense Ministry Press Service via AP via rfi.fr

Nivelul de risc în estul Europei se menține extrem de ridicat în pofida eforturilor diplomatice, iată ce spune la RFI ambasadoarea Franței la București, doamna Laurence Auer. Există un mare decalaj între declarațiile Moscovei privind retragerea efectivelor militare și realitățile din teren. Însă tabăra occidentală rămâne unită, iar apropiata venire în România a grupului de luptă sub comandă franceză este o ilustrare a solidarității între aliați

Ovidiu Nahoi: Doamnă Ambasador, situația din Estul Europei s-a agravat în ultimele zile. Președintele Macron a discutat telefonic cu președintele Putin și a invocat perspectiva unui summit americano-rus. Moscova rămâne rezervată în această privință. Și, pe măsură ce Franța vorbește despre o posibilă deschidere diplomatic, prin tonalitatea adoptată și prin evenimentele de pe teren, Rusia pare mai curând a căuta un pretext de război. Credeți că diplomația mai are vreo șansă în acest moment?

 Laurence Auer: Mulțumesc RFI pentru ocazia de a purta această discuție. În aceste săptămâni, eforturile diplomatice nu s-au oprit. Au fost eforturi constante, la toate nivelurile, între aliați, cu Rusia, a fost conferința ministerială a NATO, săptămâna trecută, la Bruxelles. Ultima discuție dintre Franța și Rusia, dintre președinții Macron și Putin a avut loc într-un context extrem de tensionat. Obiectivul Franței este de a obține o încetare a focului. Noi cerem de săptămâni întregi o dezescaladare veritabilă, după care ar putea avea loc discuții care ar putea găsi soluții la conflictul din Donbas. Dar noi nu simțim această dezescaladare. Evaluarea noastră este că nivelul de risc se menține foarte ridicat. Și nu este doar o evaluare franceză. Noi am demonstrat unitate în ultimele săptămâni. Ministrul de externe Jean-Yves Le Drian, care a fost la București, recent, a indicat aceasta. La fel, ministra Armatelor, Florence Parly . Că este vorba de reuniuni la nivelul NATO, Uniunii Europene sau OSCE, efortul diplomatic rămâne ridicat. Situația de pe teren, însă, nu se ameliorează. Și noi încercăm tot timpul să obținem această încetare a focului.

 

O.N.: De la Washington și Londra au venit evaluări potrivit cărora un conflict militar pe scară largă este iminent. Este aceasta și evaluarea franceză?

Laurence Auer: Constatăm același lucru. Vedem o concentrare de forțe extrem de importantă în jurul Ucrainei. În pofida anunțurilor de retragere, vedem că situația este foarte volatilă la frontiera Ucrainei, la Marea Neagră, și de asemenea, la frontiera bielorusă. Exercițiile alături de Bielorusia s-au terminat și vedem foarte bine că există un decalaj între declarațiile de retragere și situația din teren. În acest context, mesajul aliaților este unitatea. Astăzi se desfășoară Consiliul miniștrilor de externe la Bruxelles și constatările noastre sunt comune. La fel și eforturile. Iar acest lucru este foarte important în acest context volatil.

 

O.N.: Recenta reuniune ministerială a NATO, despre care ați vorbit, a decis crearea unui grup de luptă NATO în România sub comanda Franței. Ne-ați putea da mai multe detalii despre formatul acestui grup?

 Laurence Auer: Mai întâi, trebuie spus că acest grup se înscrie în cadrul parteneriatului strategic bilateral, un tip de parteneriat pe care Franța îl dezvoltă cu foarte puține țări. Decizia a fost luată și a fost anunțată în ianuarie. Instalarea efectivă a acestui grup tactic, a acestei forțe avansate se află acum în procesul de aprobare la diferite niveluri ale Alianței Atlantice. Săptămâna trecută, Ministeriala NATO a fixat, practic, decizia, care rămâne să fie pusă în aplicare la diferite niveluri, respectiv care va fi amploarea acestui grup, unde va fi desfășurat. În orice caz, va fi o contribuție la postura Alianței pe flancul sud-estic al Alianței, pe care vrem să-l întărim.  Va fi foarte importantă această forță pentru apărarea la Marea Neagră. Vor fi câteva sute de soldați, cu Franța ca națiune-cadru. Restul detaliilor sunt în discuție la sediul NATO din Bruxelles.

 

O.N.: Dar pe plan politic, care este mesajul pe care Franța îl trimite României, cu acest grup de luptă?

 Laurence Auer: Bineînțeles, mesajul de solidaritate. În decursul diferitelor reuniuni pe teme de securitate, atât președintele Iohannis cât și ministrul Afacerilor Externe au arătat rolul României ca țară vecină a Ucrainei și a Republicii Moldova, o țară extrem de importantă pentru securitatea Alianței Atlantice la Marea Neagră. Este un mesaj de solidaritate într-un moment crucial pentru securitatea în estul Europei. Și este important că Franța își prezintă pozițiile privind securitatea în regiune alături de România.