Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin a ordonat armatei să intre în Lugansk şi Doneţk pentru „menținerea păcii”

putin.jpg

Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Facebook/Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru misiuni de "menţinere a păcii" în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora.

"În legătură cu apelurile liderilor din Republica Populară Lugansk şi din Republica Populară Doneţk adresate Ministerului rus al Apărării, se ordonă asumarea de către forţele armatei ruse a misiunilor de menţinere a păcii în Lugansk şi Doneţk", arată un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, conform agenţiei RIA Novosti şi cotidianului Le Figaro.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis luni seară recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o "statalitate autentică". La finalul unui discurs televizat, Vladimir Putin a declarat că este necesară recunoaşterea autoproclamatei "Republici Populare Donetsk" şi a autoproclamatei "Republici Populare Lugansk".

Vladimir Putin a semnat "acorduri de prietenie şi într-ajutorare" cu cele două republici şi a cerut Parlamentului rus să aprobe definitiv decizia de recunoaştere a independenţei. Duma de Stat a propus recunoaşterea celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, iar acum urmează ca hotărârea să fie aprobată de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova.

Decizia a fost condamnată vehement de Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană, Franţa şi Germania, care pregătesc sancţiuni masive.