Maia Sandu solicită să fie monitorizate atent sursele de știri false. ”Nu implicați cetățenii în propaganda de război”

1.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a solicitat instituțiilor statului să monitorizeze ”sursele de știri false, instigare la ură și propagandă și să ia măsuri conform prevederilor legale, să prevină astfel de fenomene”. Anunțul vine în contextul în care în această perioadă, în special, se vor intensifica știrile false legate de criza din estul Ucrainei. Sandu a îndemnat cetățenii la calm și să nu se lase manipulați

”Fac apel către redacțiile de știri din R.Moldova. Mai ales în această perioadă trebuie să fiți de partea cetățenilor. Nu semănați ură, verificați atent sursele pe care le dați pe post. Nu implicați cetățenii noștri în propaganda de război. Fiți responsabili”, i-a îndemnat Maia Sandu pe jurnaliștii moldoveni.

Totodată, șefa statului a menționat că în R. Moldova avem viziuni diferite despre criza de securitate din regiune și e normal să fie așa. Dar unii sunt speriați de ceea ce au văzut la unele posturi de televiziune. ”Orice conflict armat generează fluxuri de propagandă, iar acestea pot semăna frică, ură și dezbinare în societate. Acțiunile pe care le vedem în Ucraina găsesc teren fertil pentru frică, ură și învrăjbeală”.

Maia Sandu a condamnat din nou recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. ”Republica Moldova condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Vom sprijini toate eforturile internaționale de căutare a soluțiilor pașnice politice, bazate pe dialog și negocieri. Interesul nostru este restabilirea păcii și a stabilității în regiune, și reluarea dialogului dintre părți pentru soluționarea crizei. Îndemn liderii țărilor implicate în acest conflict să acționeze cu înțelepciune pentru a evita violențele sau vărsările de sânge. Știu precis: chiar și în cele mai tensionate momente, există loc pentru dialog, pentru a da prioritate vieții și a pune pacea în capul mesei”.

Președinta R.Moldova a dat asigurări că instituțiile statului sunt mobilizate, iar țara este pregătită pentru a sprijini cetățenii ucraineni, în cazul în care vor avea nevoie de ajutor. 

”Acum, obiectivul nostru este sa menținem stabilitatea în țară și calmul cetățenilor noștri. Urmărim atent situația, iar instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni și a asigura viața și securitatea oamenilor din Republica Moldova. Trebuie să consolidăm unitatea noastră, să nu ne lăsăm mințiți și manipulați, să păstrăm treze conștiința și solidaritatea noastră. Suntem cu toții oameni pașnici, cu aspirații democratice și dorință de prosperitate. Nu putem lăsa frica și vrajba să intre în societatea noastră și vă asigur că voi face tot ce este necesar pentru asta”.

În același timp, șefa statului a menționat că R.Moldova păstrează un dialog permanent cu partenerii europeni și statele vecine pentru a consolida o poziție comună pe marginea crizei din Ucraina.  

Potrivit unei recente anchete, realizate de jurnalistul român, stabilit la Chișinău, Mădălin Necșuțu, în R.Moldova sunt mai multe site-uri afiliate direct Rusiei, iar cel mai important este Sputnik Moldova, agenție cunoscută pentru dezinformările pe care le publică. Sunt și televiziunile, controlate de partidele pro ruse și aici reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice se referă la Partidul Socialiștilor din R.Moldova.

 ”Sunt posturi precum NTV sau RTR Moldova. Dar și Primul în Moldova care a fost controlat de socialiști, dar acum în acte sunt doi cetățeni ruși. Primul în Moldova practic retransmite principalul canal de televiziune din Federația Rusă. Mă refer la Perviy Kanal, care se traduce primul canal. Așa are și denumirea în Moldova, Primul în Moldova. Bineînțeles că există o tendință foarte interesantă în ultimii ani, pe care noi am urmărit-o în investigația noastră, anume rețelele de socializare, propaganda în rețelele de socializare. Sau mai bine spus, pornită în rețelele de socializare. Mă refer la aplicația Telegram, care nu e foarte populară în România. Dar începe să fie. Dar în Republica Moldova capătă din ce în ce mai mult teren față de rețelele de socializare clasice”, spune la RFI jurnalistul Mădălin Necșuțu.

Pentru a combate știrile false, în R.Moldova a fost creat, acum câțiva ani, site-ul Stopfals.md, platformă online de informare privind fenomenul ”știrilor false”, demascarea informațiilor false și vădit tendențioase, de instruire și asistență privind verificarea faptelor și descoperirea tehnicilor de manipulare, cu rubrici interactive și module speciale prin intermediul cărora utilizatorii sunt încurajați să semnaleze falsuri în materialele jurnalistice, publicate de mass-media autohtonă sau din străinătate.

Jurnaliștii de la Stopfals au remarcat, spre exemplu, că subiectul apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană este mediatizat de Sputnik.md în lumină mai des negativă, cu interpretări tendențioase și distorsionări. Tema redobândirii cetățeniei române a fost de mai multe ori subiect de manipulare pentru Sputnik Moldova. Pe lângă faptul că Sputnik.md manipulează și dezinformează prin titluri tendențioase și ruperi din context, unele articole sunt semnate de editorialiști... care nu există, au remarcat ziariștii Stopfals. Astfel, rețeaua de fact-checking ProFact Moldova a descoperit că unele articole cu mesaje pro-Kremlin de pe portalul Sputnik.md erau semnate de cel puțin doi editorialiști cu identitate falsă. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre solicitarea președintelui R.Moldova, Maia Sandu, privind monitorizarea surselor știrilor false și luarea măsurilor ce se impun