Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: Camera superioară a Parlamentului a aprobat trimiterea armatei în Donbas

ap20021512594948.jpg

Consiliul Federaţiei a aprobat solicitarea lui Vladimir Putin de a utiliza forţa militară în afara Rusiei
Sursa imaginii: 
AP/Alexander Zemlianichenko

Consiliul Federaţiei Ruse – camera superioară a parlamentului Rusiei – a aprobat cererea preşedintelui Vladimir Putin, cu privire la utilizarea forţelor armate ruse în regiunea Donbas, au informat, marţi, agenţiile de presă de stat ruse RIA-Novosti şi TASS. O rezoluţie a fost adoptată în unanimitate cu privire la această chestiune.

Rusia va acorda "republicilor populare" Doneţk şi Lugansk sprijin militar, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce senatorii ruşi au aprobat cererea sa pentru trimiterea de trupe ruse în Donbas, informează TASS şi AFP, preluate de Agerpres. "În legătură cu utilizarea de forţe armate în străinătate. Păi cum altfel, doar noi am semnat ieri acorduri, iar în aceste acorduri şi cu Republica Populară Doneţk şi cu Republica Populară Lugansk sunt prevederi corespunzătoare, care spun că noi le vom acorda acestor republici ajutor inclusiv militar", a spus Putin. Totodată, Vladimir Putin a subliniat că nu a anunţat că trupe ruse vor fi trimise imediat în Donbas. "Nu am spus că trupele se vor duce acolo chiar acum", a precizat el.

.......................................................................................

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, marţi, Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, permisiunea utilizării forţei militare în afara Rusiei pentru protejarea regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută.

Nikolai Pankov, adjunct al ministrului rus al Apărării, a citit în Parlament cererea preşedintelui Rusiei, argumentând că armata ucraineană a mobilizat "la frontierele republicilor populare Doneţk şi Lugansk 60.000 de militari şi vehicule blindate", conform cotidianului Le Figaro.

Consiliul Federaţiei a aprobat imediat, potrivit agenţiei RIA Novosti, solicitarea lui Vladimir Putin de a utiliza forţa militară în afara Rusiei în scopul apărării republicilor separatiste Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută luni seară de Vladimir Putin prin încălcarea suveranităţii Ucrainei.

"Dacă va fi necesar, ne vom îndeplini obligaţiile asumate" faţă de republicile Lugansk şi Doneţk, a afirmat Vladimir Putin după ce Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate solicitarea de utilizare a armatei ruse în afara ţării.