Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban și Vladimir Putin : ”pirueta” liderului ungar

viktor_orban_la_moscova_-_000_9xr6ug.jpg

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Sursa imaginii: 
YURI KOCHETKOV / POOL / AFP

În urmă cu trei săptămâni, pe 1 februarie premierul ungar Viktor Orban pleca în vizită la Moscova să discute cu președintele rus Vladimir Putin. La vremea aceea Rusia instalase deja forțe militare masive la granița cu Ucraina, tensiunile între țările occidentale și Kremlin creșteau cu fiecare zi, iar ministrul rus de externe insista că nici vorbă ca Rusia să invadeze Ucraina.

În acest context Viktor Orban a ignorat toate atenționările și solicitările să își amâne vizita. Întors în țară după discuții de 5 ore cu Putin, Orban vorbea despre o "misiune de pace", pe care ministrul de externe Peter Szijjarto s-a grăbit să o completeze ca "misiune de pace reușită", ba chiar o misiune de "spărgător de gheață" a premierului ungar, care ar fi deschis calea către întâlnirile liderilor occidentali cu Vladimir Putin.

La o săptămână după aceasta, în discursul său anual despre starea națiunii și a lumii, Orban declara: "Jucăm cu cărțile pe față, nu am ascuns niciodată că considerăm greșită strategia Europei, iar sancțiunile împotriva Rusiei, un drum închis."

Azi noapte însă și în cursul dimineții declarațiile triumfaliste au încetat brusc. Viktor Orban a postat pe rețelele de socializare: "Am discutat în seara aceasta la telefon cu președintele Consiliului European despre situația din estul Ucrainei. Am exprimat clar că Ungaria este parte a poziției comune europene. Consultările sunt în curs."

Ministrul de externe Peter Szijjarto, care în lunile trecute s-a întâlnit în repetate rânduri cu omologul său Serghei Lavrov, și pe care îl numea consecvent prietenul său, a fost absent toată noaptea, abia la 7 dimineața a postat și el: "După evoluțiile de ieri seară, la Bruxelles s-a accelerat pregătirea sancțiunilor și se desfășoară consultări continue despre măsurile posibile. În această chestiune Ungaria nu a rupt niciodată unitatea UE. În paralel cu toate acestea nu trebuie să renunțăm nici la speranța de după ultima în soluțiile diplomatice."

În cursul zilei, evenimentele s-au accelerat. Viktor Orban a discutat la telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, asigurându-l că Ungaria va sprijini, în cadrul măsurilor europene coordonate, toate eforturile comune ale UE de soluționare a situației. Orban a adăugat că la fel ca și până acum, Ungaria sprijină suveranitatea și unitatea teritorială a Ucrainei.

Între timp, ambasadorul Ucrainei la Budapesta, Liubov Nepop a declarat presei ungare că Ucraina este victima unei agresiuni, iar în acest conflict, în Europa toți trebuie să aleagă, nu există cale de mijloc. Ori sprijină Ucraina, ori agresorul, chiar și prin tăcere. "Lipsa unui răspuns corespunzător la acțiunile ruse sau o poziție neutră va încuraja Rusia către escaladarea în continuare a situației", a notat ambasadorul.