Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biden: De unde crede Putin că are dreptul de a declara noi ţări pe teritoriul unui stat vecin?

principala_realizare_summit_biden_putin_fota_sua_rusia.jpg

Preşedintele SUA, Joseph Biden, și liderul rus Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Facebook/Casa Albă

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, marţi, că în Ucraina este "'începutul unei invazii ruse", anunţând că va impune sancţiuni şi avertizând că măsurile contra Moscovei vor continua dacă armata rusă trece la o intervenţie militară masivă.

"În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina. Intenţionez să impun sancţiuni ca ripostă, mult mai ample decât măsurile pe care noi şi aliaţii le-am implementat în 2014. Iar dacă Rusia merge mai departe cu invazia, suntem pregătiţi să continuăm cu sancţiunile. Oare de unde crede Putin că are dreptul de a declara noi ţări pe teritoriul unui stat vecin? Aceasta este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi necesită un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale", a declarat Joseph Biden, potrivit CNN.

"Nimic din discursul lung al lui Putin nu indică interesul de a continua un dialog real pe tema securităţii europene în anul 2022. El a atacat direct dreptul Ucrainei de a exista. Indirect, a ameninţat un teritoriu care a aparţinut în trecut Rusiei, inclusiv naţiuni care sunt acum democraţii înfloritoare şi membre NATO. Putin a ameninţat în mod explicit cu un război dacă nu sunt îndeplinite cererile sale extreme", a acuzat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu va continua. "Ca urmare a acţiunilor Rusiei, am colaborat cu Germania pentru a asigura că, aşa cum am promis, Nord Streram 2 nu va mai avansa", a continuat Biden.

"Şi anunţ prima serie de sancţiuni, pentru a impune costuri Rusiei, ca reacţie la acţiunile de ieri. Aceste măsuri au fost decise în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, iar în cazul în care Rusia va escalada criza, vom escalada şi noi sancţiunile", a avertizat preşedintele SUA.

De altfel, Biden a anunţat trimiterea de echipamente militare suplimentare în ţările baltice. "Ca reacţie la recunoaşterea de către Rusia a faptului că nu retrage trupele din Belarus, am autorizat trimiterea de trupe suplimentare şi echipamente, care sunt deja în Europa, pentru a consolida apărarea ţărilor baltice. Acestea sunt mijloace pur defensive din partea noastră. Nu avem intenţia de a ne lupta cu Rusia. Dar vrem să transmitem un mesaj care să nu lase loc de interpretări greşite: Statele Unite şi aliaţii vor apăra fiecare centimatru de teritoriu NATO. Vom respecta angajamentele în cadrul NATO", a insistat Joseph Biden.

Sancţiunile din prima etapă vizează compania rusă VEB şi datoria suverană a Rusiei. "Adică, oprim accesul Guvernului Rusiei la finanţare occidentală. De asemenea, vom impune sancţiuni asupra elitei ruse şi membrilor familiilor acestora. Ei au cote din câştigurile corupte ale politicilor Kremlinului şi trebuie să aibă cote şi din suferinţa impusă", a subliniat Biden. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va folosi "toate mijloacele aflate la dispoziţie" pentru a limita efectele sancţiunilor asupra cetăţenilor americani. "Dar apărarea libertăţii va avea costuri, inclusiv pentru noi aici, acasă. Trebuie să fim cinstiţi cu acest lucru. Dar, în acelaşi timp, voi trece la măsuri robuste pentru a mă asigura că suferinţa generată de sancţiunile noastre va viza economia Rusiei, nu a noastră", a subliniat Biden.