Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rareș Bogdan la RFI: Agresiunea lui Putin din Ucraina seamănă cu cea a lui Hitler din Polonia

Rares Bogdan Romania Schengen ridicare MCV victorie.jpg

Rareș Bogdan salută ridicarea MCV
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan
Sursa imaginii: 
Facebook/Rareș Bogdan

Vor exista patru etape de sancțiuni împotriva Rusiei, declară la RFI eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL. El comentează sancțiunile dictate de Occident împotriva Rusiei și spune că ”este un test pe care dacă cele 27 de state din UE, de asemenea NATO și SUA îl trec cu brio, vom fi mult mai puternici”.

Occidentul a anunțat primele sancțiuni la adresa Moscovei, după ce Rusia a invadat Ucraina, recunoscând independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, iar Vladimir Putin a trimis așa-zisele trupe rusești de menținere a păcii în cele două zone.

Sancțiunile vizează accesul Moscovei la piețele financiare internaționale, două mari bănci rusești, precum și oligarhi ruși. De asemenea, autorizarea gazoductului Nord Stream II a fost suspendată.

Rareș Bogdan explică ce rezolvă aceste sancțiuni la adresa Rusiei: ”Practic, sunt o parte din pachetul de sancțiuni pregătite. Vor fi patru etape de sancțiuni la adresa Rusiei. Sancțiunile au fost discutate atât la nivelul Parlamentului European, la sesiunea de la Strasbourg de săptămâna trecută, cât și la nivelul Comisiei Europene și al Consiliului și de asemenea, am văzut sancțiunile enunțate aseară de președintele Biden. Sunt sancțiuni care urmăresc pe de o parte să izoleze Rusia, din punct de vedere financiar-economic și să pună presiune, pentru a opri acest tăvălug extrem de periculos revizionist (...). Este un joc la care este testată inclusiv funcționarea și reacția atât a NATO, cât și a UE, este un test pe care dacă cele 27 de state din UE, de asemenea NATO și SUA îl trec cu brio, vom fi mult mai puternici. Se așteaptă ca sancțiunile să meargă până la scoaterea din sistemul bancar internațional a tuturor tranzacțiilor venite dinspre Federația Rusă, de asemenea, blocarea conturilor nu doar a unor oligarhi, inclusiv din Belarus, ci a tuturor proprietăților și conturilor cetățenilor ruși în afara Rusiei”.

 

Cronica economică a unei zile de război

 

Armand Goșu: Acțiunile Rusiei sugerează pregătirea unui „blitzkrieg” împotriva Ucrainei

 

Eurodeputatul PNL compară invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin cu invadarea Poloniei de către Hitler: ”Agresiunea lui Putin seamănă foarte mult, din păcate, cu agresiunea lui Hitler la adresa Poloniei din 1 septembrie 1939, practic, actul care a declanșat al Doilea Război Mondial. Atunci, prin cele trei corpuri de armate, Hitler a intrat în Polonia, fiind sprijinit apoi de un corp mai mic din Slovacia și de intrarea a aproximativ un milion de ruși în zona estică a Poloniei. Situația se repetă (...). Occidentul și UE și NATO joacă testul prin care se dovedesc eficiente sau dovedesc că un individ care a depășit orice limită a raționalului poate să țină în șah și să agreseze două organisme internaționale”.

 
Rareș Bogdan, despre sancțiunile împotriva Rusiei