Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negarea Holocaustului, legionarism, apologia criminalilor de război, antisemitism – 74 de cazuri, două trimiteri în judecată în 2021

pogromul_de_la_iasi_arestari_si_imbarcare.jpg

Evrei arestați și îmbarcați în Trenurile Morții
Pe 29 iunie 1941 mii de evrei ieșeni au fost scoși din casele lor, unii dintre ei masacrați în oraș, alții au fost urcați în două trenuri de vite și scoși din Iași
Sursa imaginii: 
Muzeul Holocaustului Washington

Ministerul public a trimis în judecată doar două cazuri de delicte pedepsite de Ordonanța de Urgență 31/2002 privind activitățile legionare, negarea Holocaustului sau apologia criminalilor de război. Datele au fost obținute în exclusivitate de RFI în temeiul legii privind accesul la informație.

Din totalul celor 74 de cauze de soluționat în 2021 în temeiul OUG 31/2002 și al legii 157/2018 privind antisemitismul, procurorii au soluționat doar 22 (toate legate de OUG 31/2002) și au trimis doar două persoane fizice în judecată. Cele mai multe cauze au rămas nesoluționate - 45, în timp ce late 19 au fost clasate. 

Situația din 2021 este similară celor din anii precedenți. Singura condamnare pentru negarea Holocaustului în cei 20 de ani de existență a OUG 31/2002 a fost cea pronunțată de Tribunalul București pe 4 februarie 2021 împotriva lui Vasile Zărnescu, pedeapsa fiind de 13 luni închisoare cu amânarea executării. Apelul împotriva acestei sentințe se judecă pe 17 martie 2022 la Curtea de Apel București.
 

Statistica publicată de RFI cu privire la numărul de antisemiți și negaționiști pedepsiți conform legislației în vigoare este reprezentativă și deloc surprinzătoare. Din experiența proprie, toate sesizările înaintate de MCA România de-a lungul anilor în atenția autorităților, sau au fost ignorate, sau au fost respinse sau "sunt în curs de rezolvare". Când menționez autorități, mă refer la Procurorul General al României și mai de curând la Reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului. Acesta din urmă încă nu a găsit timpul necesar pentru a reacționa la sesizările trimise în atenția domniei sale în ultimele luni. Atenționările noastre cu privire la lipsa de voință de a implementa legislația, incapacitatea polițiștilor, a procurorilor și a judecătorilor de a înțelege, de a analiza și de a procesa corect cazurile de antisemitism și negaționism, nu sunt luate în seamă de cei vizați și de cei învestiți cu responsabilitatea de a schimba această stare de lucruri care continuă de peste 20 de ani. În schimb, laudele și declarațiile emise de la cel mai înalt nivel, cu privire la "angajamentul României" de a combate antisemitismul și negaționismul nu contenesc. La fel și planurile viitoare, tot anunțate în ultimii 20 de ani. Impresia, și nu numai a mea, este că în ultimii ani, în Romania, au fost create instituții cu caracter politic, menite nu să combată antisemitismul și negaționismul, așa cum sunt prezentate pe scena internațională, ci pentru a controla și monopoliza reacțiile noastre pe aceste teme, reacții de tipul celei pe care o citiți acum.”, a declarat la RFI directorul organizației Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) România, Maximiliam Marco Katz.

Maximilian Marco Katz
Maximilian Marco Katz critică lipsa de voință a autorităților de a combate negaționismul și antisemitismul
Sursa imaginii: 
Irina Airinei Vasile Facebook

Solicitat de RFI, Reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, deputatul PNL Alexandru Muraru, a declinat oferta de a da o replică acuzației lui Marco Maximilian Katz.

 

OUG 31/2002 prevede la art. 1 “Pentru prevenirea și combaterea incitării la ură națională, rasială sau religioasă, la discriminare și la săvârșirea de infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, prezenta ordonanță de urgență reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.”, iar la art. 6 prevede “Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."

Legea 157/2018 prevede la art.3: “Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.”