Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș la RFI: Am fost un pic naivi în raport cu Vladimir Putin

Dacian Ciolos REPER masuri fiscale.jpg

Dacian Cioloş: PSD nu are nici o viziune
Dacian Cioloş: PSD nu are nici o viziune
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Vladimir Putin se joacă de mai multă vreme cu focul, nu are nici un scrupul să încalce tratate semnate chiar de el, declară la RFI eurodeputatul USR/Renew Europe Dacian Cioloș, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Rusia a atacat joi dimineață Ucraina. Președintele rus, Vladimir Putin, cere armatei ucrainene să depună armele. Trupe ruse au pătruns și dinspre Belarus. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelensky, face apel la calm: ”Fără panică! Vom învinge!”, spune președintele ucrainean, în timp ce Occidentul condamnă invazia militară rusă.

Dacian Cioloș critică și el Moscova: ”E o agresiune din partea Rusiei față de un stat suveran, asta să fie clar pentru toată lumea. Orice argumente ar încerca să găsească Putin, nu există argument în fața unui stat suveran. E clar că Putin joacă deja de ceva vreme pe alte reguli decât regulile tratatelor internaționale, cele care au menținut pacea multe decenii în această parte a lumii, dar și în lume, în general. Deci Putin se joacă cu focul de mai multă vreme, vedem că nu are nici un scrupul să încalce orice înțelegere, inclusiv tratate pe care le-a semnat el, cu mâna lui sau predecesorii lui”.

În opinia sa, ”suntem în situația în care nu știu în ce măsură avem pârghii în momentul de față să oprim în zilele următoare planul lui Putin, care pare că are ambiții dincolo de cele două regiuni separatiste și iată, astăzi arată că de fapt intenția lui era să ocupe un stat sau parte dintr-un stat suveran (...). Cred că este momentul ca UE să arate determinare mult mai mult decât a arătat în trecut”.

Dacian Cioloș crede că UE a fost prea naivă în privința Rusiei: ”Cred că n-a fost suficient de realistă UE, a fost prea optimistă vizavi de capacitatea lui Putin de a fi rezonabil vizavi de ideea aceasta de menținere a păcii în această zonă (...). Am fost un pic naivi în raport cu Putin”.

 
Dacian Cioloș, despre invazia rusă din Ucraina