Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce vrea Putin cu ”denazificarea Ucrainei”? De fapt, ne privește pe toți

harta_mare.png

Harta Ucrainei cu locațiile bombardamentelor rusești și cu direcțiile înaintării trupelor rusești, 24 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Ovidiu Nahoi, redactor șef RFI România despre situația din Ucraina:

Reporter: Ce ar trebui să înțelegem din ceea ce a spus Putin în această dimineață, anume că face eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și că de aceea a trimis trupe?

Ovidiu Nahoi: Cred că trebuie să mergem la miturile fondatoare ale Uniunii Sovietice. În accepțiunea istoricilor, Uniunea Sovietică se baza pe trei mituri: Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, Lenin și Marele Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945).

Primele două nu mai sunt utilizabile în ziua de astăzi, dar Marele Război pentru Apărarea Patriei, da. În conceptul sovietic și apoi putinist, atacarea URSS de către Germania nazistă în 1941 reprezintă, de fapt, un atac al Occidentului asupra Rusiei.

În accepțiunea regimului și propagandei putiniste, tot ce vine din Occident  înseamnă nazism. Astăzi, democrațiile sunt echivalate cu nazismul.

Întorcând moneda pe partea celaltă, aceasta ne arată că, de fapt, ceea ce a pornit Putin în această dimineață - cu toate că el a pornit cu multă vreme în urmă - este un atac la adresa democrației și valorilor noastre.

Mulți politicieni ne vor spune în aceste zile că noi nu suntem în pericol, că noi suntem parte a NATO. Ba da, cu toții suntem atacați. Cu toții am fost atacați în această dimineață.

Rep: Ar mai fi o chestiune. Putin a simțit nevoia să atragă atenția, în același discurs, susținut la ora 5 ora României, că Rusia este una dintre cele mai puternice puteri nucleare de pe planetă. Dacă este corectă traducerea pe care au făcut-o agențiile internaționale de presă, el a spus că „nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângere și consecințe grave pentru agresor”. Până unde poate merge?

ON: Este pentru a treia oară când în ultimele săptămâni Vladimir Putin invocă posibilitatea de a folosi arma nucleară. O dată a făcut-o de față cu cancelarul Scholz al Germaniei în conferința de presă. Putin a spus că dacă vor fi atacați să nu uităm că au și arma nucleară. A doua oară a fost atunci când, în exercițiile comune cu Belarus, a fost pus în practică un exercițiu nuclear și cei doi lideri au urmărit din camera de criză desfășurarea acestui exercițiu.

Rep: Poate nu e întâmplător faptul că astăzi s-a intrat inclusiv terestru din Belarus cu trupe și blindate.

ON: Dacă mai avea cineva vreo îndoială că ceea ce se întâmpla în Belarus era o pregătire a unei invazii... Acum vedem că era clar, nu cum spuneau unii, că sunt doar niște exerciții militare comune care au loc întotdeauna. Uite că avem acum răspunsul.

Rep: A treia referire la arma nucleară a fost astăzi.

ON: A fost acum, în această dimineață. Problema este că Vladimir Putin își instrumentalizează atacul împotriva țării sale. Acesta este marele pericol. De unde a pornit invazia din această dimineață? El a invocat mereu faptul că Rusia este atacată.

A vorbit despre un genocid în Donbas, ceea ce nu este adevărat. A evacuat oameni care nu erau deloc în pericol pentru a face această scenografie menită să pregătească războiul.

Când el vorbește de arma nucleară și de un atac asupra Rusiei noi nu trebuie să stăm liniștiți, doar știind în sinea noastră că noi nu avem niciodată de gând să atacăm Rusia. El s-ar putea să își instrumentalizeze un atac, să își pună în scenă un atac asupra țării sale pentru a merge mai departe. Și acesta este lucrul cel mai înfiorător.

 
Ovidiu Nahoi despre invazia trupelor lui Putin în Ucraina