Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO îşi activează planurile de apărare pentru a putea desfășura forțe în țările membre

afp_stoltenberg.jpg

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
Sursa imaginii: 
JOHN THYS/ AFP via rfi.fr

"Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi" a spus secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg după atacul Rusiei asupra Ucrainei. ”NATO este pregătită să apere aliaţii. Forţa de Reacţie Rapidă se află în fază de alertă”, a anunţat el. Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanţilor militari posibilitatea de a desfăşura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenţie rapidă, în ţările din estul Europei. Stoltenberg a convocat, pentru vineri, un summit în format virtual.

NATO şi-a activat planurile de apărare pentru a desfăşura forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est şi va avea vineri un summit prin videoconferinţă, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, a anunţat joi secretarul general Jens Stoltenberg, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Am convocat un summit prin videoconferinţă mâine (vineri n.r.) pentru a analiza calea de urmat şi am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar", a spus Stoltenberg după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv", a subliniat secretarul general al NATO.

"Aliaţii sunt uniţi în transmiterea mesajului că nu vom accepta încălcarea brutală a dreptului internaţional pe care o observăm acum prin invazia rusă în Ucraina. NATO este cea mai puternică alianţă din istorie. Şi, nu trebuie să avem dubii, NATO va apăra fiecare stat membru de orice tip de atac, vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO. Acesta este motivul pentru care am suplimentat prezenţa în partea de est a Alianţei. În ultimele săptămâni au fost trimişi mii de militari suplimentari, nave şi avioane, pentru a transmite mesajul clar că un atac asupra unui stat membru va atrage un atac din partea întregii Alianţe. Şi nu încercăm să provocăm un conflict, ci să prevenim un conflict", a adăugat Stoltenbrg, precizând că vor fi trimise forţe suplimentare in estul Europei "în următoarele zile şi săptămâni" şi vor fi activate elemente ale forţei NATO de reacţie in scop "defensiv".

Stoltenberg a spus de asemenea că Europa se va confrunta cu o situaţie nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina.

"Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi", a declarat el într-o conferinţă de presă.

"Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia foloseşte forţa pentru a încerca să rescrie istoria şi neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă şi independentă", a adăugat el.

Stoltenberg a mai sus că Rusia a plănuit "cu sânge rece" invazia, în timp ce NATO căuta o soluţie diplomatică la criza din Ucraina.

El a atras atenţia că atacul Rusiei asupra Ucrainei va afecta relaţia Moscovei cu Alianţa Nord-Atlantică.

Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanţilor militari posibilitatea de a desfăşura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenţie rapidă, în ţările din estul Europei.