Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles: liderii UE sancționează prudent Rusia

20220224_215810.jpg

CE Ucraina sustinere
Sectorul financiar al Rusiei va fi afectat în proporție de 70%
Sursa imaginii: 
European Union

Liderii UE au aprobat în principiu lista de sancțiuni politice și economice împotriva Rusiei, dar pentru unele aspecte le-a fost necesară aproape întreaga noapte de discuții. Rusia nu va fi deconectată de la sistemul interbancar SWIFT. 

Sancțiunile, negociate cu partenerii internaționali (SUA, Canada, Japonia, etc) înainte de summitul UE de la Bruxelles, se referă atât la sectorul financiar-bancar al Rusiei cât și la cel economic. 

Ele vizează și libera călătorie pe teritoriul UE a diplomaților ruși și a diferitelor grupuri de oameni de afaceri care ia șfârșit. 

Sancțiuni economice dure vor fi deci aplicate în mai multe domenii ale economiei și ele vizează bunuri cu dublă folosință (civilă și militară) ca și accesul Rusiei la tehnologia vestică. Se vorbește și despre controlul și finanțarea exporturilor și despre sectorul energetic. 

Sectorul financiar va fi afectat în proporție de 70%, a precizat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Sectorul transporturilor va fi și el puternic lovit. 

Detaliile acestor sancțiuni nu vor fi cunoscute imediat, întrucât sarcina de a le elabora le va reveni miniștrilor de externe UE și Comisiei Europene; se știe acum doar că „vor fi consecințe masive și severe” pentru Rusia. 

Ucraina ceruse însă deconectarea Rusiei de la sistemul internațional interbancar SWIFT, opțiune pe care șase state membre, în frunte cu Germania, au considerat-o periculoasă. 

Să se fi produs, aceasta ar fi interzis Rusiei complet accesul la economia mondială, dar ar fi avut un impact dublu întrucât dolarul ar fi suferit – într-un prim timp -  ceea ce ar fi atras după sine consecințe și pentru țările europene. 

Președintele francez Emmanuel Macron, a recunoscut că decizia deliberată a lui Vladimir Putin de a porni un război are consecințe pe care le suportă acum și UE: 

In fine, UE pregătește acum un nou pachet de sancțiuni și împotriva Belarusului, aliat cu Kremlinul în războiul declanșat împotriva Ucrainei.

Toate acestea vor intra în vigoare odată ce ele vor fi aprobate de Consiliul de miniștrii al UE care le va da o formă juridică, probabil în orele următoare

Volodimir Zelenski s-a autoinvitat la summit

Președintele ucrainian Volodimir Zelenski s-a autoinvitat la discuțiile summitului, rugându-i pe occidentali să nu întoarcă spatele Ucrainei. 

Răspunsul acestora a fost suficient de ambiguu pentru ca președintele Ucrainei să se adreseze apoi națiunii spunând „Suntem singuri”. 

Zelenski le-a cerut europenilor să-l susțină pentru aderarea la NATO, „dar acestora le este prea teamă de Rusia”, a comentat el mai apoi în discursul său televizat. 

Cu toate acestea, Polonia, Lituania și Estonia au încerca să deschidă discuția despre o aderare a Ucrainei la UE „înainte de 2030”, așa cum o stipulează un document semnat în 23 februarie între Vilnius, Varșovia și Kiev. 

Iar Președintele UE Charles Michel a afirmat apoi că intervenția lui Zelenski a fost făcută pe un ton grav și sincer. 

Summitul UE a dezbătut și problema ajutorului umanitar și financiar pe care europenii îl pot acorda Ucrainei. 

 
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan