
Politică
Nu, nu suntem o ”colonie” a Vestului, cum a spus Putin - și trebuie să fim solidari cu Ucraina
kiev_ucraina.jpg

Mai întâi de toate, este revalorizarea apartenenței noastre la Occident, o apartenență naturală prin cultură și istorie, dar pe care unii politicieni și lideri de opinie au început să o pună în discuție în ultimii ani.
Rusia nu vrea apartenența statelor la sisteme politice libere, comerț liber, libertatea presei, libertatea de întrunire, de gândire. Rusia folosește comerțul ca armă politică și geopolitică - și am văzut în decursul anilor cum a blocat exporturile Ucrainei și Republicii Moldova, ca să nu mai vorbim de șantajul energetic. Vedem cum își reprimă propria populație și cum își agresează vecinii.
De ceva timp a început să circule la noi ideea, născocită în laboratoarele de propagandă ale Kremlinului, cum că țările din fostul bloc comunist care au aderat la NATO și UE ar fi ”colonii”. A spus-o chiar Vladimir Putin, în discursul său de luni, cu referire la Ucraina, dar cu bătaie mai lungă. În definitiv, nu mai e un secret pentru nimeni că Vladimir Putin dorește refacerea URSS. Așa vede el ”decolonizarea”.
Lăsând la o parte faptul că fostele state comuniste, care au aderat la NATO și UE, au acum un PIB comun mai mare decât toată Rusia, să ne întrebăm unde e vorba de colonialism: în alianța unor națiuni libere care se apără de un potențial agresor, care este Rusia? Sau în comportamentul Rusiei față de Ucraina, care este la rândul ei o națiune suverană, dorind să meargă pe calea occidentală?
Să nu mai vorbim despre apartenența la NATO. Cum ar fi fost România acum fără această alianță? Cât de dornic ar fi fost Vladimir Putin să o ”denazifice” și pe ea, la fel ca pe Ucraina?
În sfârșit, sunt valorile păcii, libertății și democrației. Ni se pare adesea că acestea sunt date pentru totdeauna - și mai ales pot crede aceasta generațiile mai tinere, care au trăit foarte puțin sau deloc în comunism. De fapt, acestea sunt valori fundamentale, care trebuie apărate în fiecare zi. Altfel, se pot pierde.
La ceste valori trebuie să se adauge solidaritatea.
De ce trebuie să fim solidari cu Ucraina?
În primul rând, pentru că este o națiune care-și dorește să trăiască în libertate și democrație, alături de țările civilizate din Vest, la fel ca noi. Nu întotdeauna Occidentul e un paradis, pot fi probleme, apar crize, dar chiar și așa, nimic nu se poate compara cu ceea ce se întâmplă în teritoriile controlate de Rusia.
În al doilea rând, pentru că, la fel ca noi, ucrainienii, chiar dacă sunt un popor vechi, au un stat tânăr. Și statul român este un stat tânăr, la scara istoriei.
Când Vladimir Putin a spus că Ucraina s-a constituit prin acapararea teritoriilor altora, poate unii naționaliști, sau chiar patrioți sinceri de la noi, au tresăltat, gândindu-se la Bucovina de Nord și Bugeac. Fără a înțelege că același lucru l-a spus propaganda sovietică și despre România: un stat fascist și agresor. Iar Vladimir Putin vrea refacerea URSS. Deci, să nu ne mire că, în accepțiunea Kremlinului, după Ucraina am putea urma noi.
În secolul al XIX-lea și după primul război mondial, ucrainienii au nutrit aceleași idealuri naționale ca și noi, românii. Din nefericire pentru ei, nu au beneficiat de conjunctura politică favorabilă pentru a-și atinge obiectivele naționale, așa cum noi, românii, am avut - în mod sigur ajutați și de o pleiadă de lideri luminați, conectați puternic la Europa.
La 1859 și la 1918, România și-a atins obiectivele naționale în consonanță cu Europa și după model occidental.
Aceasta este situația acum în cazul Ucrainei. Iar noi, românii, ar trebui să fim solidari cu aceste aspirații ale poporului vecin. O Ucraină liberă, democratică, prosperă și europeană ar reprezenta o șansă imensă și pentru minoritatea română de acolo. Altfel, rămâne verticala puterii de la Kremlin. Și vedem cu ce consecințe.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica