Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imperiul rus lovește din nou. Polonia este trup și suflet alături de Ucraina

ucraina_varsovia.png

Demonstrație împotriva agresiunii trupelor lui Vladimir Putin în Ucraina, Varșovia, 24 februarie 2022
Sursa imaginii: 
Casa Ucraineană din Varsovia - Facebook / Ukraiński Dom w Warszawie / Український дім у Варшаві

Ieri ne-am trezit într-o cu totul altă lume. Este valabil pentru toți Europenii, toate statele Europene, fie că sunt membre NATO și UE sau nu. Minus Rusia. Și, parțial, statul care de facto a fost anexat odată cu invazia de ieri dimineață – este vorba despre Belarusul lui Lukașenka. Polonia de partea sa, strânge rândurile și pentru a câta oară în istoria sa, caută soluții la eterna amenințare imperială rusească care văzută din Varșovia și-a triplat capacitățile de atac subversiv la adresa Poloniei.

În Polonia a fost ieri Ziua Zero a noii lumi. A unei lumi extrem de periculoase și incerte. A unei lumi pe care Polonia a mai văzut-o în trecut, în repetate rânduri, la ea acasă atunci când Rusia imperială sau Germania nazistă venea să o cotropească, să-i anihileze mândria de a fi ea însăși. Iar de data aceasta, Polonia vede această lume întunecată învăluind casa unuia dintre cele mai apropiate popoare din punct de vedere cultural și lingvistic. Polonezii ieri nu au simțit teamă, dar au simțit furie până la lacrimi. Un lucru care s-a văzut în stradă, în transportul public, la magazin, în librării, în universități, în ziare și la televiziuni. Oriunde. Se înjură mocnit la tot pasul în direcția Rusiei lui Putin. Cam aceasta este starea de spirit în Polonia.

Varșovia oficială știa de ceva vreme ce urmează. Alaltăieri, în capitala Ucrainei – Kîiv, Andrzej Duda, împreună cu președintele Lituaniei, Ghitanas Nauseda, îi făcea o vizită oficială președintelui Zelenski, în formatul Triunghiului de la Lublin. A fost ultima vizita a unor oficiali de rang înalt la Kîiv. Pe masă a stat un singur mare subiect: apărarea Ucrainei în fața invaziei rusești, despre care, evident, în culise se știa bine. Din multitudinea de surse care circula cu referire la această ultimă vizită în capitala Ucrainei, pe lângă ajutorul militar pe care Polonia deja îl livrase și va continua să îl ofere Ucrainei, reiese că, statul Polon ar fi gata să ofere orice refugiu instituțional pentru statul Ucrainean și societatea ucraineană, în cazul în care blitzkriegul lui Putin reușește până acolo, încât Ucraina nu va mai putea rezista instituțional.

Polonia este deja gazda unei minorități ucrainene de 1.4 mln de ucraineni, din care peste un milion au devenit rezidenți în Polonia începând cu 2014, adică odată cu prima fază a invaziei rusești în Ucraina. Această puternică minoritate ucraineană, bine integrată în Polonia, reprezintă un bazin de recrutare pentru gestionarea fluxurilor de refugiați care deja au apărut la granița cu Ucraina. Există zeci de organizații care s-au autosesizat spontan pentru a ajutora valul de refugiați care a început deja. La o zi de la începutul războiului deja se estimează că în jur de 15.000 de ucraineni au trecut granița cu scopul de a rămâne ca refugiați în Polonia. Acest număr va crește în progresie probabil aritmetică pe zi ce trece. Oricare va fi realitatea, Polonia este gata să găzduiască atâția refugiați ucraineni cât va fi necesar. Pentru început guvernul amenajează de urgență centre pentru refugiați în voievodatele de la frontiera cu Ucraina, adică Lubuskie și Podkarpațkie.

În egală măsură, acțiunile Varșoviei, pornesc de la un principiu de securitate primordial pentru Polonia: NU EXISTĂ O POLONIE LIBERĂ ȘI PROSPERĂ, FĂRĂ O UCRAINĂ LIBERĂ ȘI PROSPERĂ. Acest principiu a fost cultivat printre polonezii din diaspora încă din timpul Războiului Rece, iar după comunism a fost altoit în conștiința strategică a elitelor politice a Poloniei. Ieri, acest lucru s-a resimțit în toate discursurile oficiale și în spațiul public.

Însă, mai există o convingere răspândită pe larg în Polonia, resimțită în narativul public al zilei de ieri, și anume: DUPĂ UCRAINA, URMĂM NOI! Fiindcă, începând cu ieri dimineață Polonia este amenințată militar nu numai dinspre Ucraina, dar și dinspre Belarus, și, evident, dinspre Kaliningrad, toate fiind teritorii controlate militar strategic de Rusia. Spectrul acestui coșmar a fost dezbătut ieri într-un consiliu executiv comun de apărare, unde cel mai probabil s-a luat notă de faptul că – unu, Vladimir Putin nu mai este un actor rațional, și doi, teama că acesta poate face uz de arme nucleare tactice în cazul în care se va simți amenințat în tronul său de la Kremlin într-un viitor previzibil sau nu.

Pentru Moscova, exclava Kaliningrad este în primul rând un lansator de rachete, inclusiv cu încărcătură nucleară. Rachetele Iskander pot atinge Varșovia în mai puțin de 10 minute. Putin a lăsat de înțeles în discursul de ieri dimineață că este capabil să ordone asemenea lovituri militare cu caracter preventiv. Acesta a declarat în special că: ”Oricine va încerca să se implice din exterior și să creeze amenințări la adresa noastră, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și veți suporta asemenea consecințe cu care nu v-ați mai confruntat niciodată în istoria voastră”. (Începând cu min. 24:45 https://www.youtube.com/watch?v=sIPIMD9sPhA )

Pentru Polonia oficială și civică, inclusiv pentru solida sa comunitate de experți pe spațiul post-sovietic, pe Ucraina în primul rând, una din cele mai bine pregătite comunități de expertiză din lume pe spațiul post-sovietic, și totodată o comunitate integrată în instituțiile de stat, se pune acum problema accesului la publicul rus din Rusia propriu-zisă. Una din întrebările pe care și le pune Polonia este, așadar, cum să-i capacităm pe rușii care sunt împotriva războiului? În Varșovia există o bună înțelegere a faptului că un Putin înnebunit de putere și ideea de imperiu poate fi învins doar de către propriul popor. Dar pentru început, Putin trebuie oprit în Ucraina.