Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia este pregătită de negocieri, dacă Ucraina capitulează (Lavrov)

sergei_lavrov.jpg

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov
Sursa imaginii: 
JEAN-CHRISTOPHE BOTT / POOL / AFP

Rusia este pregătită de negocieri cu autorităţile ucrainene, dacă Ucraina ”depune armele”, anunţă vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, relatează AFP, citată de France24.

”Suntem pregătiţi de negocieri în orice moment, imediat ce forţele armate ucrainene ne vor auzi apelul şi vor depune armele”, a spus vineri Lavrov într-o conferinţă de presă.

Serghei Lavrov a dat asigurări vineri că obiectivul invaziei ruse a Ucrainei este ”eliberarea” ucrainenilor ”de opresiune”.

Şeful diplomaţiei ruse sugerează, astfel, că Moscova vrea să răstoarne regimul lui Volodimir Zelenski, aflat la putere.

”Preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să-şi poată alege în mod liber viitorul”, a declarat Lavrov vineri, în cursul unei întâlniri cu lideri separatişti proruşi din Donbas.

Tot vineri Kremlinul a ameninţat cu măsuri de retorsiune ”simetrice sau asimetrice” la sancţiunile impuse de către Occident Rusiei, după ce a invadat Ucraina.

”Măsuri de retorsiune vor urma, evident. În ce măsură vor fi simetrice sau asimetrice va depinde de analiza restricţiilor” a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.