
Politică
NATO anunță activarea planurilor de apărare dar nu şi noi grupuri de luptă
20150511_150511-nrf.jpg

NATO a activat planurile de apărare ale Alianței pentru a pregăti un răspuns „la o serie de situații neprevăzute și pentru a securiza teritoriul aliaților”.
Această decizie actată vineri seara prin teleconferință este fără precedent în istoria NATO.
„In prezent efectuăm desfășurări de forțe defensive suplimentare, semnificative în partea estică a Alianței”, se mai spune în comunicatul final al reuniunii. Acestea au drept scop descurajarea unei acțiuni a Rusiei împotriva statelor membre NATO.
Se vorbește despre trupe terestre și maritime, câteva mii la număr, dar nu întregul efectiv al forței - creată în 2003 - care se ridică la 40.000. Nu se știe unde vor fi plasate aceste trupe suplimentare, acest amănunt va fi decis de strategii militari ai NATO.
Franța va trimite astfel un batalion suplimetar de 500 de oameni în România în circa două saptamâni împreună cu echipamentul militar aferent.
„Suntem uniți în a-i proteja pe toți aliații” mai spune comunicatul care face referire la Articolul 5 al Tratatului de la Washington care stipulează că „un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva întregii alianțe”.
Toate acestea sunt nu doar declarații frumoase, ci mai ales pur teoretice - deocamdată.
Intre timp, nu se mai aude nicio veste de la comandamentul militar NATO (SHAPE la Mons, Belgia) care ar fi trebuit să ia o decizie privind desfășurarea a noi grupuri de luptă NATO în România, Polonia, Estonia, etc.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat la sfârșitul summitului NATO că cere crearea acestor grupuri de luptă suplimentare.
La fel, niciun angajament suplimentar nu este luat pentru ajuta militar Ucraina. Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a afirmat saptamâna trecută că NATO nu va intra în Ucraina.
Declarația rămâne de actualitate.
„Pacea pe continentul european a fost distrusă în mod fundamental”, mai spun liderii NATO – a se înțelege că orice relație cu Vladimir Putin este de acum imposibilă. De remarcat că spre deosebire de UE, NATO - format în mare parte din state europene – aproape că închide ușa canalelor diplomatice.