Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anya Arfeeva, jurnalist ucrainean : ”Mulți cred că îi așteptăm pe soldații ruși cu flori, dar nu va fi deloc așa”

7740070-ap_mediafax_foto-ap_andreea_alexandru_1.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Andreea Alexandru via Mediafax

Anya Arfeeva este unul dintre refugiații ucraineni sosiți vineri în România...A părăsit Ucraina joi, la primele ore ale dimineții, pentru a-și pune copilul în siguranță...la fel ca miile de femei care părăsesc și în aceste ore orașele devenite tot mai nesigure sub atacurile rusești.

Anya spune că nimeni nu se mai aștepta ca Rusia să treacă la fapte ieri dimineață, la ora cinci, când rețeaua socială Telegram s-a înroșit : mii de ucraineni spuneau : SE AUD, SE AUD, vorbind de sirene dar și de tirurile asupra cărora acestea avertizau...Anya și-a luat copilul, puține bagaje și a plecat cu mașina sfidând pericolul și trecând pe lângă o explozie...De ce a ales România?

”Noi am venit în România pentru că este mai sigur drumul și nu se pierde atât de mult timp...Să ajungem în Polonia am fi avut nevoie de 14 ore doar pe drum. România era mult mai aproape chiar dacă și așa am pierdut 16 ore...În Kiev cred că aproximativ 3000 de persoane au plecat spre Polonia...E vorba de femei și de copii în principal pentru că bărbații între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara...În final vor fi milioane de refugiați sau mai mult...Acum, spre exemplu, sunt aproximativ 50 de kilometri de mașini pe două, trei benzi, așteptând să ajungă în Polonia...Gândiți-vă că în fiecare mașină sunt trei până la șase oameni...Cred, nu e o o informație confirmată dar cred...E suficient să urmărești traficul intens între marile orașe...”

Cum vede viitorul? Deocamdată e obosită de drum și așteaptă o cameră de hotel și apoi, va vedea...Anya capătă însă un ton aspru când o întreb dacă ea și alți ucraineni se gândesc să nu se mai întoarcă dacă Rusia va prelua controlul asupra Ucrainei...Așa ceva e de neconceput, rușii nu știu cât de puternică va fi rezistența ucraineană, spune cu mândrie Anya.

 ”Trebuie să mă întorc, mulți cred că trebuie să se întoarcă pentru că ne iubim țara...Rusia nu va putea prelua controlul în Ucraina. Îi așteptăm pe ruși să le spunem : Plecați, e țara noastră! Mulți ucraineni, femei și bărbați, au pregătite cocktailuri Molotov. Armata rusă a fost dezinformată și mulți soldați au venit în Ucraina crezând că este doar un exercițiu cum le-a spus Putin...În Rusia e multă propagandă și mulți nu știu ce se întâmplă cu ucrainenii...Mulți cred că îi așteptăm pe soldații ruși cu flori și zâmbete dar nu va fi deloc așa”