Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE trimite arme Ucrainei, închide spațiul aerian pentru orice avion rusesc și interzice oficioasele Kremlinului

CE Ucraina Republica Moldova candidate UE.jpg

Ursula von der Leyen, anunț important pentru Ucraina și Republica Moldova
Ursula von der Leyen, anunț important pentru Ucraina și Republica Moldova
Sursa imaginii: 
Associated Press/Jean-Francois Badias (arhivă)

Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina, care se confruntă la ora actuală cu o invazie din partea Rusiei, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că aceasta este o premieră pentru UE. Ea a confirmat faptul că întreaga Uniune Europeană închide spațiul aerian către Rusia. "Asta include și avioanele private ale oligarhilor" a precizat von der Leyen. Oficioasele Kremlinului, Rusia Today și Sputnik, vor fi interzise.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul comunitar va „finanța, pentru prima dată în istoria sa, achiziția și livrarea de arme și alte echipamente către o țară care este atacată”. Ea a mai spus că vor fi introduse trei noi tranșe de sancțiuni. Acestea sunt:

1) Interzicerea tuturor aeronavelor rusești în spațiul aerian al UE

„Închidem spațiul aerian al UE pentru ruși”, a spus von der Leyen. „Propunem o interdicție pentru toate aeronavele deținute de ruși, înmatriculate în Rusia și controlate de ruși. Aceste aeronave nu vor mai putea ateriza, decolare sau survola teritoriul Uniunii Europene”. Ea a spus că mișcarea va acoperi și avioanele private ale oligarhilor ruși.
Multe țări europene și-au închis deja spațiul aerian pentru companiile aeriene și avioanele rusești începând de duminică, inclusiv Germania, Franța și Italia.

2) Interzicerea a ceea ce von der Leyen a numit „mașina media a Kremlinului”

Rusia Today și Sputnik, deținute de stat, precum și filialele lor, nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin”, a spus ea. „Dezvoltăm instrumente pentru a interzice această dezinformare toxică și dăunătoare în Europa”.

3) Extinderea sancțiunilor existente pentru a viza Belarus

„Regimul lui Lukașenko este complice la atacul împotriva Ucrainei”, a spus ea. Ursula von der Leyen a declarat că sancțiunile vor viza „cele mai importante sectoare” din Belarus și produsele de export.