Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arme pentru Ucraina: UE finanțează apărarea împotriva Rusiei cu 450 milioane de euro

p054962-827460.jpg

Borrell arme Ucraina
Josep Borrell spune că ultimul tabuu despre UE a căzut
Sursa imaginii: 
European Union

Pentru prima dată în istoria sa, UE finanțează cumpărarea de arme și ajută Ucraina cu 450 de milioane de euro și 50 de milioane pentru carburant și alte produse de necesitate. 

Vladimir Putin a reușit să scoată UE din inerție și mai ales din intențiile sale pur pacifice. La fel, pentru prima dată după 70 de ani, Germania a autorizat trimiterea de arme, iar Suedia a ieșit din neutralitate. 

Europa se mobilizează pentru Ucraina și mai ales pentru ea însăși, neștiind exact care sunt intențiile Kremlinului în ceea ce o privește.

Banii provin din "Facilitatea pentru Pace" a UE. Armele pe care UE le va cumpăra vor fi bazate în Polonia care le va distribui apoi Ucrainei.

Decizia a fost luată în 27 februarie seara în cursul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor de externe UE.

Tabuul conform căruia UE nu-și poate folosi resursele proprii pentru a livra arme unei țări care este agresată tocmai a căzut”, a declarat duminică seară la Bruxelles șeful diplomației europene Josep Borrell.

Iar pe parte bilaterală, țările europene trimit arme și muniție în Ucraina după consultarea avută între liderii NATO în urmă cu două zile. Germania și Suedia au surprins opinia publică internațională cu acest gest, dar lor li se alătură Belgia, Franța, Polonia și multe altele. 

In paralel, europenii au anunțat interzicerea totală a spațiului european pentru toate avioanele rusești și belaruse, sancțiuni globale asupra hidrocarburilor rusești ca și interzicerea canalelor media finanțate de statul rus (Russia Today și Sputnik) ca și a sucursalelor acestora. 

UE a deconectat patru bănci rusești de la sistemul interbancar internațional SWIFT, ceea ce se poate traduce prin imposibilitatea de a mai cumpăra gaz rusesc. 

O reuniune extraordinară a miniștrilor UE ai energiei este prevăzută în 28 februarie la Bruxelles.