Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Cîțu la RFI: România este prinsă pe picior greșit de unda de șoc a sancțiunilor împotriva Rusiei

florin_citu_romania_sanctiuni_rusia.jpg

Florin Cîțu spune că România trebuie să fie pregătită pentru unda de șoc a sancțiunilor europene împotriva Rusiei
Florin Cîțu spune că România trebuie să fie pregătită pentru unda de șoc a sancțiunilor europene împotriva Rusiei
Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE

Plenul reunit al Parlamentului pentru adoptarea unei Declarații pe tema războiului din Ucraina va avea loc luni, 28 februarie, anunță la RFI președintele Senatului, Florin Cîțu. Liderul PNL spune pe de altă parte că ”situația economică s-a deteriorat grav în România în luna ianuarie și ne prinde puțin această undă de șoc a sancțiunilor împotriva Rusiei cam nepregătiți”.

Florin Cîțu consideră că România nu este pregătită pentru unda de șoc a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, pe fondul invaziei din Ucraina: ”Efectele unui astfel de șoc se vor întinde pe mai multe țări, nu doar în Rusia. E important ca și noi să fim pregătiți pentru unda asta de șoc. Din păcate, situația economică s-a deteriorat grav în România în luna ianuarie și ne prinde puțin această undă de șoc cam nepregătiți, zic eu, din punct de vedere economic, cu o execuție bugetară care arată clar că ne împrumutăm pentru cheltuieli curente, cu cheltuieli cu dobânzi care au crescut de trei ori mai mult decât anul trecut, cu rambursări de TVA mai mici, ceea ce înseamnă companiile românești iarăși sunt puse în situații de finanțare. Deci ar trebui să fim mult mai atenți, pentru că în astfel de situații e bine să ai și o economie sănătoasă, ca să poți să și impuni sancțiuni, să și faci față (...). În România, primele două luni arată clar că economia s-a fragilizat, după doi ani de zile în care a mers bine. Cumva, execuția arată că au fost luate câteva decizii la începutul anului care ne-au prins pe picior greșit în fața acestei crize pe care o vedem acum”.

 

Războiul, faza pe „urmăriți și blocați banii rusești”

 

UE trimite arme Ucrainei, închide spațiul aerian pentru orice avion rusesc și interzice oficioasele Kremlinului

 

Președintele Senatului anunță că plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului va avea loc astăzi (luni), nu marți, cum se anunțase inițial: ”Am discutat azi dimineață cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și vom avea un plen reunit astăzi. Este clar că (declarația pe tema războiului din Ucraina-n.r.) trebuie să arate că toată clasa politică din România sancționează ferm acest război, această invazie a Rusiei în Ucraina, dar trebuie să venim și cu soluții și aici Parlamentul României și în discuția pe care am avut-o cu președintele României săptămâna trecută, este gata, în momentul în care este nevoie, să modificăm legislația, pentru a permite nu știu, în domeniul militar să vedem dacă modificăm ceva sau în domeniul umanitar, Parlamentul României este gata să treacă orice astfel de legislație, în regim de urgență, ca să fie totul aplicat legal, chiar și în ceea ce privește sancțiunile”.

 
Florin Cîțu, despre efectele sancțiunilor împotriva Rusiei asupra României