Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România închide toate site-urile de propagandă ale Rusiei. Analist: Concetățenii contaminați de propaganda neagră vor putea să înțeleagă și cealaltă parte a adevărului

Andrei Taranu Nicolae Ciuca PNL.jpg

Andrei Țăranu: Putem vorbi de o ofensivă a premierului Ciucă și implicit a președintelui PNL Ciucă
Andrei Țăranu: Putem vorbi de o ofensivă a premierului Ciucă și implicit a președintelui PNL Ciucă
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

România închide toate site-urile de propagandă ale Rusiei. Anunțul vine de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. România se aliniază astfel poziției UE. Este o măsură foarte bună, spune la RFI politologul Andrei Țăranu și explică, cu argumente, de ce.

Sputnik și Russia Today, publicații apropiate regimului de la Kremlin, vor fi interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut ieri de președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, într-o conferință de presă.

„Vom interzice Sputnik și Russia Today în toată Uniunea Europeană pentru a stopa mașinăria de dezinformare a Rusiei în UE”, a spus von der Leyen.

Este vorba despre cele mai vocale canale media ale Kremlinului. Și subsidiarele lor vor fi interzise, a spus von der Leyen.

„Astfel, nu vor mai putea să răspândească minciunile lui Puțin și să divizeze oamenii din UE”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat luni că mai multe site-uri identificate că au propagat știri false au fost sau vor fi închise. De asemenea, programul Russia Today nu va mai fi difuzat de luni seara de niciun operator tv din România.

Conform Guvernului, lista site-urilor fake news și fraude cu activitate in contextul crizei Ucraina – Rusia pentru care au fost demarate procedurile de blocare este:

Politologul Andrei Țăranu consideră că este o măsură foarte bună. El explică ce înseamnă pentru public interzicerea Sputnik și Russia Today:

„Înseamnă că propaganda deșănțată, care a existat până zilele trecute printre foarte mulți concetățeni ai noștri, în care naționalismul, radicalismul, diverse mituri false – că nu le pot spune doar fake news-uri, despre Ucraina care a ocupat teritorii românești, despre relațiile proaste dintre România și Ucraina, 90% dintre ele fiind de fapt niște mistificări în care s-au amestecat URSS-ul, Ucraina, Rusia, astfel încât să nu înțeleagă nimeni nimic - sunt blocate. Poate cu ocazia asta o parte dintre acești concetățeni care au fost contaminați de o propagandă neagră vor putea să înțeleagă și cealaltă parte a adevărului, dacă vor vrea să o asculte”.