Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Charles Michel: Acordul de asociere a Ucrainei la UE este ”foarte solid”

charles_michel_consiliul_european_fb.jpg

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel
Sursa imaginii: 
Facebook / Charles Michel

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.

''Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută'', a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV.

El a adăugat că blocul comunitar are un ''foarte solid'' acord de asociere cu Ucraina, document care poate fi consolidat.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE şi Ucraina.

Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat pentru o decizie rapidă în această privinţă.

Acordul de asociere UE-Ucraina, care include un acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, a pus bazele unei asocieri politice şi unei integrări economice între UE şi Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piaţă. Acordul a mai stabilit reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul şi educaţia. Totodată, a solicitat Ucrainei să implementeze reforme şi să respecte principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept.

UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul internaţional al acestei ţări. Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost mobilizate de instituţiile financiare ale UE pentru a susţine reformele din Ucraina, aplicând totodată condiţionalităţi în funcţie de progresul în realizarea acestor reforme.

Pe 16 februarie acest an, PE a aprobat un împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-şi acopere nevoile de finanţare în 2022.