Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia și Ucraina, la masa negocierilor. "Ne putem aștepta la un armistițiu"

andrei_taranu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Andrei Țăranu

Delegațiile ruse și ucrainene sunt la masa negocierilor. Întâlnirea de la granița dintre Ucraina și Belarus se va concentra pe obținerea unei încetări imediate a focului și pe retragerea forțelor rusești. Este de așteptat ca negocierile să dureze câteva ore. Din delegații nu fac parte președinții celor două țări. Volodimir Zelensky și Vladimir Putin și-au trimis câte o echipă de delegați la negocieri. Analistul politic Andrei Țăranu consideră că ucrainenii, aflați sub amenințarea bombelor și gloanțelor, au o poziție bună de negociere în fața delegației ruse. Chiar dacă discuțiile nu vor duce la un rezultat concret astăzi, Andrei Țăranu crede că putem să ne așteptăm la un armistițiu, dar nu neapărat azi.

Reporter: Cine are poziție mai bună în negocierile politice de astăzi?

Andrei Țăranu: Cred că ucrainenii, în mod paradoxal. Cei care sunt în acest moment sub atac și care sunt sub bombe și sub gloanțe sunt aceiași ucraineni. Avem capitala Ucrainei care pare a fi înconjurată și un atac masiv al trupelor Federației Ruse pe tot teritoriul Ucrainei. Dar pe de altă parte, acest atac pare să se fi împotmolit de mai multe zile. Iar din punctul de vedere al relațiilor internaționale și al comunicării media este mai mult decât evident că Vladimir Putin a pierdut partida de foarte multă vreme. Din acest motiv, la aceste negocieri, făcute probabil sub spectrul amenințării nucleare și sub spectrul unei violențe exacerbate, de fapt Rusia caută o formă de a ieși din acest conflict care nu poate fi susținut pe o perioadă foarte lungă, cred eu. Probabil de asta vor încerca să găsească niște modalități prin care fiecare dintre cele două părți să se abstragă din conflict, fiecare mimând o formă de victorie. Dacă Rusia sau armata rusă se întoarce complet înfrântă pe teritoriul Federației Ruse sau în bazele de plecare, inclusiv în Belarus, probabil că Vladimir Putin va pierde complet și definitiv partida.

Reporter: Credeți că putem să ne așteptăm la un rezultat concret după discuțiile de astăzi?

Andrei Țăranu: E greu de crezut să fie chiar astăzi. Însă ne putem aștepta la un armistițiu. Așa cum vedem, Federația Rusă este dispusă să găsească modalități de a comunica ceva în interior. Până în acest moment Vladimir Putin nu a explicat foarte clar care este motivul intervenției în Ucraina. A vorbit ceva vag despre Donbas și despre apărarea republicilor tocmai declarate independente și preluate de Federația Rusă, dar destul de neconvingător pentru publicul din interior. Ori, acum va trebui să spună ceva în special rușilor și în special părinților, care și-au pierdut pentru ceva, nu știm pentru ce și nu știu nici ei, copiii pe acest front extrem de dezordonat și absurd. Din acest motiv probabil că vor încerca să găsească o modalitate pentru a obține un armistițiu. Dacă unul dintre cei doi negociatori importanți, probabil la nivel de adjuncți de miniștri, vor agrea acest lucru nu știm nici noi și nici ei în secunda aceasta.

Reporter: Volodimir Zelenski rezistă eroic. Un actor care a devenit președinte, fără experiență în politică. A reușit să sensibilizeze, nu doar Europa, ci lumea. A reușit să smulgă promisiuni costisitoare de la Uniunea Europeană de susținere militară, inclusiv cu avioane, nu doar cu armament. Cum vedeți prestația lui?

Andrei Țăranu: Absolut excepțională, domnul Zelenski era actor înainte de a fi președinte, motiv pentru care are pregătirea necesară pentru media și pentru a genera simpatie din toate punctele de vedere. Și a făcut-o strălucit pentru că domnia sa a apărut în același timp puternic și slab. Slab în sensul de cel care este supus opresiunii, cel care este înconjurat, căutat de asasini. Dar puternic în demnitatea și în dârzenia pe care o arată apărându-și țara. Slava Ukraini a devenit o formă de salut care a depășit de multă vreme granițele Ucrainei și pe care a a inventat-o, a promovat-o Volodimir Zelenski în întreaga lume. Știu deja tineri din Europa care se salută în acest fel fără ca niciunul dintre ei să fie ucrainean. Asta a atras foarte mult „the hearts and the minds” (inimile și mințile), cum spun americanii, ale  aproape întregii lumi. Din acest motiv Vladimir Putin a pierdut partida media. Nimeni nu îl crede în acest moment că este persoana cea bună și că nu este un cotropitor. Va fi foarte greu să găsească o modalitate, evident în afară de violență, de a continua să domnească sau să dețină puterea în Rusia sau să fie un personaj cu care cineva să se mai antureze în perspectivă apropiată. Din acest motiv, Zelenski a devenit eroul. Este eroul din mitologii. Este cavalerul fără reproș din literatură medievală. Pentru moment și probabil pentru o perioadă lungă va fi perceput astfel de mass media și de public. Ce se va întâmpla după sfârșitul acestui conflict rămâne foarte neclar inclusiv pentru el. Dosarul Crimeii rămâne în continuare pe masă. Dosarul Donbasului, dosarele celor două regiuni, rămân în continuare pe masă. Va fi foarte greu să negocieze aceste dosare doar în formula mediatică. Dar pentru moment, fără discuții, într-un Kiev înconjurat Volodimir Zelenski a câștigat partida.

Reporter: Vedeți posibilă aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, acum, în marginea acestui conflict militar?

Andrei Țăranu: Din punctul meu de vedere va fi foarte greu. Uniunea Europeană ar trebui să lase la o parte o multitudine dintre dosarele care s-au cerut Balcanilor de Vest, de exemplu, care așteaptă la poarta Uniunii Europene de mult prea multă vreme. Din acel moment lucrurile s-ar complica foarte tare. Trebuie să fim foarte sinceri. Ucraina nu este un model de democrație. În Ucraina există în continuare foarte multe probleme de corupție, de crimă organizată. O știm, măcar, din traficul de țigări de la granițele României. Sunt foarte multe probleme pe care acest conflict, în care Ucraina este victimă, doar le-a pus în așteptare, le-a scos din vizor pentru moment. Dar ele ar putea să revină dacă statul de drept din Ucraina nu este un proces de lungă durată. Dar asta nu înseamnă că Uniunea Europeană nu poate să deschidă acum foarte multe capitole, poate neesențiale pentru a grăbi integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Reporter: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, Europene, atunci când a declarat pentru Euronews că "Ucraina este una dintre noi și o vrem în Uniunea Europeană", le-a dat speranțe deșarte ucrainenilor?

Andrei Țăranu: Poate nu deșarte.

Reporter: Ci doar firave?

Andrei Țăranu: Da.

Reporter: Guvernul de la București a blocat site-urile de propagandă ale Rusiei, printre ele Sputnik, iar niciun operator de difuzare nu va mai putea transmite Russia Today în România. Ce înseamnă acest lucru?

Andrei Țăranu: Înseamnă un lucru foarte bun. Înseamnă că propaganda deșănțată care a existat până zilele trecute printre foarte mulți concetățeni de-ai noștri, în care naționalismul, radicalismul, diverse mituri false legate de Ucraina care a ocupat teritorii românești, despre relațiile proaste dintre România și Ucraina. 90% dintre ele sunt, de fapt, niște mistificări în care s-au amestecat URSS, Ucraina, Rusia, astfel încât să nu înțeleagă nimeni nimic sunt blocate. Poate cu această ocazie o parte dintre acești concetățeni care au fost contaminați de o propagandă neagră, vor putea să înțeleagă și cealaltă parte a adevărului, desigur, dacă vor vrea să o asculte. 

 
Politologul Andrei Țăranu despre negocierile de pace și criza ruso-ucraineană