Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu:”Accelerarea procesului de integrare europeană, mai importantă ca oricând” (VIDEO)

foto_1.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

”Partenerii și prietenii noștri susțin deplin dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și de a avansa pe calea integrării europene. În aceste vremuri complicate pentru R.Moldova, integrarea europeană este garanția cea mai importantă că țara noastră va rămâne parte a lumii libere, în care demnitatea umană, drepturile și libertățile omului sunt prețuite și respectate ”. Declarația a fost făcută luni de președintele R.Moldova, Maia Sandu, în contextul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei.  

”Comunic activ în această perioadă cu partenerii europeni. Am discutat cu președintele României, Klaus Iohannis, președintele Franței, Emmanuel Macron și alți oficiali. Anume în aceste momente, accelerarea procesului de integrare europeană este mai importană ca niciodată. Noi vom continua eforturile de a ancora R.Moldova în spațiul valoric european. Realitatea în care ne-am trezit pe 24 februarie, ne-a schimbat planurile de viață. Astăzi înțelegem cât de importantă este pacea. Fără pace nu putem avea dezvolare, nu putem construi un viitor prosper și liniștit”, a mai declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că R.Moldova cheamă în continuare la încetarea luptelor și soluționarea pe calea dialogului. ”Astăzi pacea este prioritate”, a mai afirmat Maia Sandu.

Referindu-se la refugiații ucraineni care continuă să ajungă în R.Moldova, președinta R.Moldova a reiterat că țara noastră îi va primi pe toți cei care au nevoie de ajutor.”În aceste zile, țara noastră a dat dovadă de o mobilizare exemplară pentru a ajuta refugiații ucraineni ajunși în Moldova. Mulțumesc tuturor angajaților poliției de frontieră, ai Serviciului Vamal, ai Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență, ai trupelor de carabinieri, ai poliției de patrulare, ai serviciului SMURD, tuturor primarilor, lucrătorilor primăriilor, asistenților sociali, medicilor, angajaților ministerelor și agențiilor și altor angajați ai statului implicați în efortul de gestionare a fluxului de refugiați. 

”Vă mulțumesc pentru munca exemplară și dăruirea de care dați dovadă, în aceste zile dificile și incerte, lucrând în condiții grele, cu resurse limitate și sub o mare presiune. Mulțumesc de asemenea diplomaților noștri, care au rămas la datorie, în condiții de risc sporit, și care oferă sprijin cetățenilor pomeniți în dificultate din cauza situației create în țara vecină și în regiune. Mulțumesc, de asemenea, tuturor voluntarilor implicați în acest efort, tuturor cetățenilor țării noastre pentru generozitatea, solidaritatea și unitatea de care dați dovadă acum, sprijinindu-i pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Omenia noastră este puterea noastră. Mulțumesc tuturor cetățenilor din țară și de peste hotare pentru donațiile făcute pentru a sprijini efortul de primire a refugiaților ucraineni. Donațiile continuă să vină pe conturile deschise la trezorerie și în băncile comerciale, iar acești bani sunt folosiți pentru a asigura refugiații ajunși în Moldova cu cele necesare”, a conchis președintele R.Moldova, Maia Sandu. 

A fost instituit Centrul Unic de Gestionare a Crizei. Pe 1 martie în R.Moldova ajunge primul transport cu ajutoare umanitare

Începând de astăzi, a devenit operațional Centrul Unic de Gestionare a Crizei, structură care va coordona efortul de asistență efectuat de Guvern, organizații internaționale, inițiativa privată și voluntari. Centrul va avea o linie verde, care va fi operațională, începând cu ziua de mâine, ora 9.00, și unde toți cetățenii se vor putea adresa pentru a afla detalii despre cum pot să ajute în situația creată.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că, pe lângă depozitul de la Moldexpo, de azi devin operaționale încă 3 centre de colectare a donațiilor din partea persoanelor fizice. Tot azi devine operațional depozitul central unde vor fi stocate și sortate aceste ajutoare. Potrivit prim-ministrei, marți, 1 martie, în țară va intra primul transport cu ajutoare umanitare de primă necesitate pentru refugiați, din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați. 

Totodată, Natalia Gavrilița a accentuat importanța informării din surse sigure și a dezmințit câteva dintre cele care circulă în prezent în spațiul public. ”Situația în țară este stabilă și sub control, riscuri pentru cetățeni nu sunt”, a spus Natalia Gavrilița. 

Potrivit lui Dumitru Udrea, în cadrul Centrului Unic avem celule dedicate unor sarcini specifice: bunuri; cazare; asistență medicală; transport; produse alimentare; consiliere psihologică; servicii consulare și juridice; platforma de voluntariat; coordonarea eforturilor agenților economici și asistenței internaționale.

Adresele punctelor de colectare: SA Moldova Film, șoseaua Hîncești, 61; CIE SA Moldexpo, str Ghioceilor, 1 ; Universitatea Tehnică a Moldovei, str. Studenților 9/7; Palatul Feroviarilor, str. Decebal, 2. 

Cetățenii pot dona: paturi pliante; saltele; plapume, perne, pături, prosoape;  lenjerie de pat;  haine și încălțăminte;  jucării și jocuri noi, nefolosite; veselă; produse de igienă personală;  detergenți;  scutece; conserve; alte produse alimentare ambalate.

Dumitru Udrea a anunțat că nu se permite donarea de către persoane fizice a produselor culinare, congelate, produselor de origine animalieră cu excepția mierii de albine, conservelor de carne, pește și a laptelui praf sau condensat. Toate produsele alimentare donate trebuie să fie în ambalajul integru și intact al producătorului, cu termen de valabilitate lizibil și vizibil.

Autoritățile anunță că de la începutul războiului din Ucraina, în R.Moldova au intrat 71.359 cetățeni ucraineni și au ieșit 33.173 cetățeni ucraineni. La moment, pe teritoriul țării se află 38.186 cetățeni ai Ucrainei, care au intrat în Republica Moldova în ultimele 100 ore.