Germania susţine Ucraina

berlin_anti_putin.jpg

Demonstrație de protest împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, Berlin, februarie 2022
Sursa imaginii: 
William Totok / RFI România

Într-o declaraţie guvernamentală, cancelarul social-democrat Olaf Scholz a schiţat linia de acţiune a Germaniei în conflictul militar din Ucraina. Aproximativ 500.000 de oameni au demonstrat la Berlin contra agresiunii lui Putin, cerînd încetarea războiului.

„Nu sîntem responsabili doar pentru ceea ce facem, ci şi pentru ceea ce acceptăm fără să ne opunem”. Se pare că guvernul german şi-a însuşit acum această afirmaţia atribuită filozofului Schopenhauer. La această concluzie puteau să ajungă toţi cei care au urmărit declaraţia guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz şi aplauzele prin care cuvîntarea sa a fost întreruptă de mai multe ori.

Dacă pînă acum cîteva zile, guvernul a refuzat să ajute Ucraina şi cu armament, invazia a determenit executivul să facă o întorsătură de 180 de grade.

Declaraţia lui Scholz a fost urmărită de ambasadorul ucrainean de la Berlin şi de fostul preşedinte federal Gauck. Deputaţii au salutat prezenţa ambasadorului ca oaspete al Bundestagului, ridicîndu-se în picioare. În mod ostentativ, numai deputaţii partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), au rămas aşezaţi.

Cancelarul şi-a început cuvîntarea cu evocarea naraţiunilor despre ultimul război mondial:

„Mulţi dintre noi îşi aduc aminte de relatările părinţilor sau bunicilor noştri despre război – pe care cei tineri nici nu şi-l pot imagina. Război în Europa! Noi trăim acum o schimbare a vremurilor. Asta înseamnă că lumea ce va urma nu va mai fi ca lumea de dinainte. În esenţă se pune întrebarea dacă o putere are voie să încalce dreptul, dacă îi permitem lui Putin să dea ceasul înapoi, să refacă o perioadă a supremaţiei unor puteri din secolul al XIX-lea, sau dacă dispunem de forţa de a opri acţiunile unui aţîţător de război de felul lui Putin.” 

”Acel moment a sosit”

Şefa diplomaţiei, ecologista Annalena Baerbock, a susţinut spusele lui Scholz, adăugînd cu un ton oarecum autocritic:

„În urmă cu cîteva săptămîni am mai spus în această sală referitor la furnizare de armament că o întorsătură de 180 de grade trebuie făcută doar la momentul potrivit [...]. Acum a sosit acest moment”.

Cancelarul Scholz a anunţat că Germania va aloca pentru apărare 100 de miliarde de Euro. De acum încolo, în apărere vor intra doi la sută din PIB (Produsul intern brut). În ceea ce priveşte aprovizionarea Germaniei cu energie, Scholz a spus că se vor căuta modalităţi de depăşire a independenţei de anumiţi furnizori. Referindu-se la alianţa nord-atlantică, Scholz a subliniat că la orice încercare de a ataca vreun stat membru se va riposta pentru apărarea fiecărui metru pătrat al teritoriului NATO.

Liderul opoziţiei creştin-democrate, Friedrich Merz, susţine cursul guvernului, mai ales în ceea ce priveşte sancţiunile dure impuse Rusiei:

„Rusia va fi izolată în plan internaţional. Ţara şi reprezentanţii săi vor fi sancţionaţi. Între aceste măsuri de sancţiuni se află sistemul reţelelor bancare SWIFT, deci excluderea Rusiei din sistemul internaţional de tranzacţii financiare.”

Ministrul finanţelor, liberalul Christian Lindner, a atras atenţia asupra faptului că sancţiunile impuse vor avea repercusiuni asupra traiului fiecărui cetăţean.

„Sîntem dispuşi să suportăm consecinţele negative, pentru că ele sînt preţul libertăţii”, a spus ministrul.

Alice Weidel de la partidul naţionalist-autoritar AfD a condamnat invazia, dar în acelaşi timp, ea a susţinut că de situaţia actuală este vinovat şi Occidentul.

„A fost o greşeală de a face Ucrainei promisiunea că va fi primită în NATO şi-n UE, promisiune care nu va fi îndeplinită. Astfel, Ucraina a fost ademenită şi atrasă într-o cursă periculoasă.”

Agresiunea iniţiată de Putin a stîrnit în Germania un val enorm de solidaritate cu Ucraina. De la începutul războiului oamenii demonstrează în numeroase oraşe. Cea mai mare demonstraţie pacifistă a avut loc duminică la Berlin. Sub lozinca „Stop războiului! Pace pentru Ucraina şi Europa întreagă” 500.000 de persoane au dat curs chemării organizatorilor sindicali, civici sau celor de la amnesty international şi au cerut oprirea imediată a intervenţiei militare.

 
Germania susține Ucraina