Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sute de militari francezi, desfășurați rapid în România

soldati_francezi_bun.png

Militari francezi se îmbarcă într-un avion de transport, Gao, Mali, 9 iunie 2021
Sursa imaginii: 
© Jerome Delay/AP via rfi.fr

Militarii francezi își grăbesc sosirea în România, în contextul deteriorării situației din Ucraina, comunică Ambasada Franței la București.

”Noua situație creată în urma agresiunii rusești asupra Ucrainei face mai necesară ca oricând exprimarea solidarității între europeni, în beneficiul celor mai expuși dintre aliații noștri și membrii UE. Franța răspunde așteptărilor privind securitatea Europei. Franța a decis, astfel, să își intensifice contribuția la reasigurarea flancului estic al Alianței și al Uniunii Europene, prin măsuri de non-escaladare și mijloace adaptate, proporționale și reactive.

În acest context, s-a decis accelerarea desfășurării în România a unor unităţi militare franceze, aparținând batalionului considerat a fi vârful de lance (« spearhead ») al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), pentru a arma un grup tactic interarme compus din aproximativ 500 de militari. Elementele precursoare au sosit de sâmbătă, 26 februraie, şi sunt consolidate începând de luni, 28 februarie 2022”, se spune într-un comunicat al Ambasadei.