Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aderarea europeană a Ucrainei: prilej de PR pentru politicienii UE

20220301_142352.jpg

colaj media Bxls
Politicienii UE se pun pe ei în prim plan
Sursa imaginii: 
Ursula von der Leyen/Twitter, Charles Michel/Twitter, Manfred Weber/Twitter

Moment culminant de emoție în Parlamentul European, reunit de urgență în 1 martie la Bruxelles, când președintele Volodimir Zelenski a luat cuvântul prin videoconferință. Iată și un prilej minunat pentru deputații UE și liderii instituțiilor europene pentru a-și șlefui imaginea publică. 

Discursul lui Volodimir Zelenski, proiectat pe ecrane în hemiciclul de la Bruxelles a fost înregistrat. Zelenski a început prin a se îndoi că își poate începe discursul spunând „Bună ziua” întrucât în Ucraina ziua nu este deloc bună. 

Ideea sa a fost însă clară: „Acordați repede Ucrainei statut de stat membru”. Speranța sa este realistă: pentru început, obținerea statutului de stat candidat la aderare. 

Parlamentul European a votat acum o rezoluție ‚o formă de presiune politică pe statele membre UE, pentru ca Ucraina să fie acceptată în UE. 

Drumul este lung şi nu va fi ușor, a avertizat Charles Michel făcând referire la diferențele de opinie existente între capitale. 

„Dovediți că sunteți cu adevărat alături de noi”, le-a lansat Zelenski de pe ecrane celor vreo sută de politicieni europeni UE adunați în sesiunea plenară, or Parlamentul European numără 751 de deputați. 

Dar fruntașii erau acolo (liderii grupurilor politice din Parlament) ca și Președintele UE Charles Michel, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și câțiva comisari europeni. 

Una din aceste politiciene, de obicei discretă – Margrethe Vestager – era îmbrăcată în culorile Ucrainei, ceea ce a atras atenția fotografilor. 

Sfârșitul discursului lui Zelenski a fost marcat cu aplauze îndelungate și ochi umeziți de lacrimi.

Pe diversele canale de comunicare au apărut imediat fotografii profesionale care-i pun în prim plan pe von der Leyen, Michel, Weber și alții strivind o lacrimă și aplaudând un președinte nebărbierit și aflat la capătul speranței. 

La Bruxelles, europenii plâng. La Kiev, Zelenski nu plânge, dar cere ajutor. Discursul sau în ucraineană a fost mai mult sau mai puțin bine tradus de un traducător care el însuși se străduia să nu plângă. 

La sfârsitul acestei intervenții , cu pumnul strâns și un zâmbet palid, Zelenski a părăsit imaginea, lăsând loc câtorva discursuri europene prost înnădite și sterile.