Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schinas : UE nu uită că steagurile sale au fost fluturate de tinerii ucraineni pe Maidan

7653156-ap_mediafax_foto-ap_stephanie_lecocq.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Stephanie Lecocq via Mediafax

Vicepreședintele Comisiei Europene spune că solicitarea Ucrainei de a adera oficial la UE este „legitimă”. Există un sprijin larg pentru ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene, a declarat marți vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritas Schinas, pentru Becky Anderson de la CNN, citat de G4Media.

Declarația vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni să „demonstreze” solidaritatea cu Ucraina la o zi după ce a semnat o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană. „Nimeni nu uită că democrația s-a născut în Ucraina după ce tineri ucraineni au fost împușcați pentru că fluturau steaguri UE în Maidan (Piața). Nu avem memorie scurtă în Europa. Știm că Ucraina face parte din familie și au absolut dreptate și legitimitate în cererea lor de a adera oficial la Uniunea Europeană”, a spus Schinas.

El a mai spus că UE urmează să anunțe statutul de protecție generală pentru toți cei care fug de războiul din Ucraina, ceea ce le va oferi acces automat la instituțiile de sănătate, educație și locuințe ale UE. Această decizie, a spus Schinas, împreună cu UE care își folosește fondurile pentru a cumpăra arme pentru Ucraina sunt „pași fără precedent”.

El a declarat pentru CNN că este încrezător la următoarea întâlnire a liderilor europeni, că vor decide să instituie procesul într-un ritm care să permită Ucrainei să adere la Uniunea Europeană „în curând”. Presat de Anderson să spună  cât de curând, Schinas a spus că „nu există un calendar stabilit în negocierile de preaderare”.

Ideea unei aderări accelerate a Ucrainei a pus însă Uniunea Europeană într-o situație delicată după ce preşedintele Recep Tayip Erdogan a cerut marţi Uniunii Europene să trateze ţara sa, care nici azi nu a reușit să adere la blocul comunitar, la fel cum o face cu Ucraina, fără să aştepte ca ea să fie „lovită de război”, notează France Presse. „Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina”, a sugerat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani. „Îl aplaudăm pe (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (…). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă”, a spus Erdogan.

Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: „De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?”. „Veţi pune Turcia pe agendă când va fi un război împotriva ei?”, s-a mai întrebat preşedintele turc. Turcia este candidată la aderarea la UE din 1987, aminteşte AFP.