Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Forțele ruse au bombardat locul Memorialului Holocaustului Babyn Yar de la Kiev, în campania lui Putin de a „de-nazifica” Ucraina

turn_televiziune_kiev.png

Turnul TV Kiev
Forțele rusești au bombardat turnul de televiziune din Kiev în apropierea căruia se află memorialul Holocaustului Babyn (Babi) Yar
Sursa imaginii: 
Twitter Ilia Ponomarenko

Rusia a bombardat un loc în care se află memorialul pentru unul dintre cele mai mari masacre ale Holocaustului, în intensificarea atacului lor asupra capitalei ucrainene Kiev. Președintele Vladimir Putin a spus că atacul împotriva Ucrainei are ca scop “de-nazificarea” țării.

Șeful oficiului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a confirmat într-un tweet că o rachetă a lovit parcul din Kiev unde se află complexul memorial Babyn (Babi) Yar.

Într-o declarație, președintele Volodimir Zelenski a spus: „Către lume, ce rost are să spui 'niciodată nu se va repeta' timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe același loc la Babyn Yar?”

Forțele ruse și-au intensificat asaltul asupra capitalei ucrainene marți, când un convoi de vehicule de asalt lung de peste 60 de kilometri a fost observat de sateliți, îndreptându-se spre Kiev.

Se bănuiește că ținta atacului aerian rusesc este turnul TV al orașului. Jurnalistul independent de la Kiev, Illia Ponomarenko, a scris pe Twitter că posturile de televiziune ucrainene au fost eliminate în urma atacului.

La baza turnului TV se află un mic parc unde sunt amplasate mai multe memoriale, inclusiv Monumentul romilor uciși de naziști.

Președinte evreu cu rude ucise în Holocaust

Atacul a fost confirmat de președintele memorialului Babyn Yar, Natan Sharansky, care a spus într-o declarație: „Putin care încearcă să distorsioneze și să manipuleze Holocaustul pentru a justifica o invazie ilegală a unei țări democratice suverane este cu totul odios. Este simbolic că începe să atace Kievul bombardând Babyn Yar”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la monumentul victimelor de la Babi Yar
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adus un omagiu victimelor de la Babi Yar la 80 de ani de la masacru, pe 29 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Președinția Ucrainei

 

Lansând atacul asupra Ucrainei săptămâna trecută, Vladimir Putin a spus că „de-nazifică” Ucraina, în ciuda faptului că este singura țară din Europa cu un președinte evreu ales prin vot direct.

Babyn Yar este considerat a fi unul dintre cele mai sângeroase masacre din Holocaust, unde există o groapă comună pentru zeci de mii de evrei, ruși și ucraineni uciși de naziști între 1941 și 1942.

Peste un milion de evrei ucraineni au fost uciși în timpul Holocaustului, inclusiv mai mulți strămoși ai președintelui Zelenski.