Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport în Parlamentul European: Rusia, sponsor al extremismului și al discursului urii

ucraina_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Parlamentul European a condamnat ieri în termeni extrem de duri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Dar întâmplarea face ca, în plină invazie a Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul European să se pregătească de adoptarea unui important raport consacrat studierii ingerințelor puterilor autoritare în procesele democratice din Uniunea Europeană.

Raportul a fost realizat de o comisie condusă de eurodeputatul francez Raphaël Glucksmann și finalizat cu exact o lună înainte de invazia declanșată de regimul lui Vladimir Putin. În contextul actual, datele și recomandările cuprinse în acest document capătă noi semnificații.

Raportul arată că actori străini și nestatali rău-intenționați și autoritari, cum ar fi Rusia, China dar și alții, folosesc manipularea informațiilor și alte tactici de interferență pentru a interveni în procesele democratice din UE.

Aceste atacuri fac parte dintr-o strategie de luptă hibridă și constituie o încălcare a dreptului internațional, induc în eroare și înșală cetățenii și afectează comportamentul lor de vot, amplifică diviziunile, polarizează și exploatează vulnerabilitățile societăților, promovează discursul instigator la ură, agravează situația grupurilor vulnerabile care sunt mai susceptibile de a deveni victime ale dezinformării.

Aceste acțiuni denaturează integritatea alegerilor și referendumurilor democratice, seamănă neîncredere în guvernele naționale, autoritățile publice și ordinea democratică liberală și au scopul de a destabiliza democrația europeană . Prin urmare, constituie o gravă amenințare la adresa securității și suveranității UE.

 

Sprijin pentru extrema dreaptă

Raportul acuză sprijinul acordat de Rusia partidelor extremiste, populiste și atrage atenția că Moscova se angajează activ în activități de dezinformare împotriva democrațiilor liberale. 

Rusia recurge la revizionismul istoric, încercând să rescrie istoria crimelor sovietice și promovând nostalgia sovietică în rândul populației susceptibile din Europa Centrală și de Est.

Rusia caută să contacteze partide, figuri publice și diferite alte organizații și încearcă să folosească actori din cadrul instituțiilor UE pentru a legitima pozițiile ruse, a face lobby pentru reducerea sancțiunilor și pentru a atenua consecințele izolării internaționale.

Sunt exemplificate partide precum Partidul Libertății (FPÖ) din Austria , Adunarea Națională franceză și Lega Nord italiană au semnat acorduri de cooperare cu partidul Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin.

Alte partide europene, cum ar fi  Alternativa pentru Germania (AfD), Fidesz și Jobbik  din Ungaria sau Partidul Brexit din Regatul Unit sunt numite în report pentru că ar avea contacte strânse cu Kremlinul, iar AfD și Jobbik au lucrat, de asemenea, ca așa-numiți „ observatori electorali” la alegerile controlate de Kremlin, în Donețk și Luhansk în estul Ucrainei, pentru a monitoriza și legitima alegerile sponsorizate de Rusia

Raportul mai vorbește despre contacte între oficialii ruși și reprezentanții unui grup de secesioniști catalani din Spania, precum și între oficialii ruși și cel mai mare donator privat pentru campania Brexit, Vote Leave

Toate acestea necesită o investigație aprofundată și sunt parte a strategiei mai ample a Rusiei de a folosi fiecare oportunitate de a manipula discursul pentru a promova destabilizarea, spun autorii documentului.

 

Politicieni de frunte în slujba Moscovei

Un număr de politicieni, inclusiv foști politicieni de frunte europeni și funcționari publici, sunt angajați sau cooptați de companii controlate de statele autoritare, în schimbul cunoștințelor lor și în detrimentul intereselor cetățenilor UE.

În ce privește Rusia, documentul îi nominalizează pe fostul cancelar german Gerhard Schröder și fostul prim-ministru al Finlandei Paavo Lipponen s-au alăturat Gazprom, fostul ministru austriac al afacerilor externe Karin Kneissl , membru al consiliului de administrație al Rosneft, fostul prim-ministru al Franței François Fillon a fost numit membru al consiliului de administrație al Zaroubejneft, fostul prim-ministru al Finlandei Esko Aho acum în consiliul de conducere al Sberbank de la Kremlin.

Desigur, izbucnirea războiului este un punct de cotitură și unii dintre cei din lista e mai sus se retrag din pozițiile avantajoase, cu mai multe sau mai puține regrete, exprimate sau nu.

Va veni însă momentul concluziilor și lecțiilor pe care va trebui să le tragem în urma acestor evenimente tragice. Iar o idee își face deja loc, înainte de toate: nu mai putem coopera cu regimurile autoritare ca și cum totul ar fi normal. Nu ne mai putem face că nu vedem, doar de dragul profitului. Valorile sunt importante. Iar extremismul de pe teritoriul nostru reprezintă o amenințare mai mare decât eram dispuși să credem până acum.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 martie 2022